Page 63 - #11 Health Today Magazine
P. 63
δήποτε άλλο διατροφικό συστατικό. Αυτό Η δίαιτα με 10% πρωτεΐνες προ-
υπονοεί ότι αν οι πρωτεΐνες είναι λίγες στη κάλεσε αύξηση της πρόσληψης
διατροφή, το αποτέλεσμα είναι να "μοχλεύ- των συνολικών θερμίδων κατά
εται" η συνολική πρόσληψη θερμίδων. 12% σε σχέση με τη δίαιτα που
περιείχε 15% πρωτεΐνες.
Η θεωρία της πρωτεϊνικής "μόχλευσης"
προτάθηκε για πρώτη φορά το 2005 από
τους Simpson και Raubenheimer οι οποίοι
βασίστηκαν σε πειράματα σε έντομα και
τρωκτικά. Όταν οι πρωτεΐνες στη διατροφή
ήταν λίγες, τα ζώα έτρωγαν περισσότερο
για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μ' αυτόν τον
τρόπο μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες
ωθεί σε υπερφαγία. Η ιδέα είναι ότι επει-
δή στη σύγχρονη διατροφή κυριαρχούν
τροφές με σάκχαρα και λίπη, είναι "αραι-
ωμένες" σε πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα ο
άνθρωπος να τρώει περισσότερο. Αν οι
τροφές ήταν υψηλότερες σε πρωτεΐνες, θα
υπήρχε χαμηλότερο βάρος γιατί η ανάγκη
για πρωτεΐνες θα καλύπτονταν με λιγότερο
φαγητό.
Επειδή οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν
μόνο το 10-15% των συνολικών θερμίδων,
οι διακυμάνσεις τους στη διατροφή είναι πι-
θανό να έχουν επιπτώσεις. Οι Simpson και
Raubenheimer ανέφεραν ότι μεταξύ 1970
και 2010, η αύξηση της διαθεσιμότητας των
επεξεργασμένων τροφίμων είχε ως απο-
τέλεσμα να μειωθεί η περιεκτικότητα σε γα στο 60%, το 55% και το 45%. Οι δίαιτες Αρκετές άλλες μελέτες έχουν βρει ότι οι
πρωτεΐνες από το 14% στο 12,5% στις ΗΠΑ. ήταν όσο το δυνατόν παρόμοιες σε γεύση, πρωτεΐνες προστατεύουν από την υπερ-
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό ποικιλία και εμφάνιση, κάτι που είναι σημα- φαγία γιατί απλά είναι πιο χορταστικές από
μπορεί να παρακίνησε σε αύξηση των συ- ντικό όταν γίνονται τέτοιου είδους συγκρί- τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η θεωρία
νολικών θερμίδων κατά 14%, προκειμένου σεις. της "μόχλευσης" ίσως είναι απλώς μια δια-
να επιτευχθεί το αναγκαίο επίπεδο πρόσλη- τύπωση αυτού του γεγονότος. Αλλά μπο-
ψης των πρωτεϊνών. Η δίαιτα με 10% πρωτεΐνες προκάλεσε ρεί πράγματι το σύστημα της ανθρώπινης
αύξηση της πρόσληψης των συνολικών όρεξης να έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να δίνει
Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν θερμίδων κατά 12% σε σχέση με τη δίαιτα μια προτεραιότητα στην πρόσληψη πρω-
τη θεωρία της "μόχλευσης"; Όχι πολλά αλλά που περιείχε 15% πρωτεΐνες. Οι επιπλέον τεϊνών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή
υπάρχουν. Η πιο γνωστή στήριξη προέρχε- θερμίδες προήλθαν κυρίως από σνακ που από τι μια μεριά οι πολύ λίγες πρωτεΐνες
ται από μια μελέτη του 2011 η οποία διέ- καταναλώνονταν μεταξύ των γευμάτων, μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυ-
φερε από τις συνηθισμένες που άλλαζαν κάτι που παρατηρήθηκε από την πρώτη ξη ενώ οι πάρα πολλές να επιταχύνουν τη
τα ποσοστά των υδατανθράκων και του μέρα του πειράματος. Η εξήγηση που δό- γήρανση.
λίπους, διατηρώντας σταθερές τις πρωτε- θηκε ήταν ότι με τις λιγότερες πρωτεΐνες η
ΐνες. Οι ερευνητές άλλαξαν τις πρωτεΐνες πείνα δεν είχε ικανοποιηθεί πλήρως και έτσι Όπως και να' χει, η ιδέα της "μόχλευσης"
και τους υδατάνθρακες ενώ διατήρησαν οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο. Η δίνει έμφαση σε πιο ολοκληρωμένες προ-
σταθερό το ποσοστό του λίπους στο 30% δίαιτα με 25% πρωτεΐνες δεν επέφερε αλ- σεγγίσεις που εξετάζουν το πώς αλληλε-
των θερμίδων σε 22 άτομα και κατέγραψαν λαγές σε σχέση με τη δίαιτα που είχε 15%. πιδρούν οι διάφοροι παράγοντες στην
το πόσο έτρωγαν για τέσσερις ημέρες. Με Θα μπορούσε κανείς να πει ότι και οι περισ- παχυσαρκία, αντί να αντιμετωπίζονται ως
βάση 28 τρόφιμα σχεδιάστηκαν τρεις δί- σότεροι υδατάνθρακες μπορεί να έφταιγαν ανταγωνιστικοί. Η διατροφή αφορά πε-
αιτες όπου οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το για την υπερφαγία, αλλά το ποσοστό της ρισσότερο μείγματα παρά μεμονωμένα
10%, το 15% και το 25% των θερμίδων ενώ μεταβολής των πρωτεϊνών ήταν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι σημαντική η
οι υδατάνθρακας προσαρμόστηκαν ανάλο- μεγαλύτερο. κατανόηση του ρόλου της ως μείγμα. <
10/2024 . Health Today 63