Page 62 - #11 Health Today Magazine
P. 62

ΠΆΧΥΣΆΡΚΙΆ






             ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ                                                         48% των συνολικών θερμίδων, αντίστοιχα.

             ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΐΝΕΣ -                                                      Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι ακριβώς το
                                                                                   ίδιο με τις βιταμίνες, αν λείπουν από τη δια-
             Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ                                                          τροφή μπορεί να υπάρξουν πολύ αρνητικές
                                                                                   συνέπειες, και ένα παράδειγμα είναι η πελ-
                                                                                   λάγρα που στα ιταλικά σημαίνει τραχύ δέρ-
             ΩΣ "ΜΟΧΛΕΥΣΗ"                                                         μα. Η πελάγρα παρατηρήθηκε αρχικά σε

                                                                                   φτωχούς πληθυσμούς της Ευρώπης, προ-
             ΘΕΡΜΙΔΩΝ                                                              καλώντας όχι μόνο δερματικά προβλήματα
                                                                                   αλλά πνευματική και σωματική κατάρρευ-
                                                                                   ση. Το 1912 διαγνώστηκαν περί τις 25.000
                                                                                   περιπτώσεις πελάγρας στις ΗΠΑ και η θνη-
                                                                                   σιμότητα  άγγιζε  το  40%.  Η  πρώτη  σκέψη
             Η επιδημία της παχυσαρκίας είναι από   συνθέτει την ποσότητα που χάνει από τα   ήταν ότι έφταιγε κάποιο μικρόβιο αλλά
             τις  μεγαλύτερες  προκλήσεις  της  δημό-  συστατικά της διατροφής. Οι πρωτεΐνες   ανακαλύφθηκε πως ήταν κάτι που έλειπε
             σιας υγείας και σχετικά με τις διατρο-  συναρμολογούνται από 20 μικρότερα   από τη διατροφή. Οι αγρότες ορισμένων
             φικές αιτίες, η έμφαση έχει δοθεί στην   κομμάτια που επαναλαμβάνονται πολ-  περιοχών βάσιζαν το μενού τους στο κα-
             κατανάλωση  λίπους  και  σακχάρων  ή   λές φορές όπως σε ένα παιχνίδι λέγκο, τα   λαμπόκι που δεν περιέχει  το απαραίτητο
             υδατανθράκων που δεν περιέχουν πολ-  αμινοξέα.  Το σώμα μπορεί και συνθέτει   αμινοξύ τρυπτοφάνη. Χωρίς τρυπτοφάνη
             λές φυτικές ίνες. Οι πρωτεΐνες έχουν σε   από μόνο του 12 από τα 20 αμινοξέα ενώ   το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη
             μεγάλο βαθμό αγνοηθεί, επειδή συνή-  τα  υπόλοιπα  οκτώ  πρέπει  να  τα  λαμβά-  Β3 και το αποτέλεσμα ήταν η πελλάγρα.
             θως αποτελούν το 10-15% των συνολι-  νει από τη διατροφή, γι' αυτό και λέγονται   Οι πλούσιοι δεν εκδήλωναν την ασθένεια
             κών θερμίδων που λαμβάνουμε από τη   "απαραίτητα". Θεωρείται ότι για να δια-  διότι είχαν πιο ισορροπημένη διατροφή
             διατροφή και το ποσοστό αυτό έχει πα-
             ραμείνει σχετικά σταθερό. Αλλά έχει δι-
             ατυπωθεί η ιδέα ότι τα τρόφιμα με λίγες
             πρωτεΐνες μπορεί στην πραγματικότητα
             να έχουν παίξει ρόλο στην επιδημία της
             παχυσαρκίας.

             Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από τη λέξη
             πρώτος και αυτό από μόνο του δείχνει ότι
             είναι πολύ σπουδαίες. Ανακαλύφθηκαν στις
             αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι επιστήμονες
             έψαχναν να βρουν το βασικό υλικό από το
             οποίο είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Ένας
             άνδρας κανονικού βάρους 70 κιλών αποτε-
             λείται από 10 κιλά πρωτεΐνες, 13,5 κιλά λί-
             πος, 3,7 κιλά ανόργανα συστατικά, 0,5 κιλά
             υδατάνθρακες και 42 κιλά νερό. Εξαιρουμέ-
             νου του νερού, οι πρωτεΐνες αποτελούν το
             36% του βάρους του σώματος. Υπάρχουν
             πάνω από 10.000 δομές πρωτεϊνών στο
             σώμα εκ των οποίων η αφθονότερη είναι το   Aν οι πρωτεΐνες είναι λίγες στη διατρο-  καταναλώνοντας  ζωικά  τρόφιμα  τα  οποία
             κολλαγόνο, ένα μόριο που παίζει ρόλο κόλ-  φή, το αποτέλεσμα είναι να "μοχλεύε-  περιέχουν τρυπτοφάνη.
             λας, διατηρώντας το σώμα ενωμένο όπως   ται" η συνολική πρόσληψη θερμίδων.
             το τσιμέντο τα τούβλα ενός σπιτιού.                                   Η ιδέα της "μόχλευσης"
                                                                                   Γιατί οι άνθρωποι τρώνε ό,τι τρώνε; Αυτή η
             Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα δο-  τηρηθεί η φυσιολογική ανακύκλωση των   ερώτηση μπορεί να φαίνεται λίγο περίερ-
             μικά στοιχεία του σώματος, οι πρωτεΐ-  πρωτεϊνών, πρέπει το 10-15% των συνολι-  γη. Το τι τρώμε εξαρτάται από πάρα πολλά
             νες, ανακυκλώνονται συνεχώς.  Το σώμα   κών θερμίδων μας να προέρχεται από πρω-  πράγματα, ωστόσο έχει διατυπωθεί η ιδέα
             αποδομεί και απεκκρίνει ένα μέρος τους   τεΐνες -στις ΗΠΑ οι πρωτεΐνες, τα λίπη και   ότι οι πρωτεΐνες "ρυθμίζονται" στον άν-
             κάθε μέρα που σημαίνει ότι πρέπει να   υδατάνθρακες αποτελούν το 16%, 33%, και   θρωπο και τα ζώα περισσότερο από οποιο-


             62  Health Today  .  10/2024
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67