Page 49 - #11 Health Today Magazine
P. 49

στημα και για το αν έχουν θετική ή αρνη- Η αυξημένη πρόσλη-           Το 2018 μια ανασκόπηση που δημο-

            τική επίδραση. Η σύγχυση αυτή προέκυψε   ψη πρωτεΐνης έχει           σιεύτηκε στο περιοδικό Osteoporosis
            από μια εργαστηριακή μελέτη του 1980                                 International κατέληξε στο συμπέρασμα
            που έδειξε ότι μια διατροφή που περιλαμ-  ελάχιστη αλλά θετική       ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης πέρα από τις
            βάνει πολλές πρωτεΐνες μπορεί να οδηγή-                              τρέχουσες συστάσεις μπορεί να είναι ευ-
            σει σε απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Με  επίδραση στα οστά             εργετική για την επιβράδυνση της οστε-
            η πεποίθηση ότι η υψηλή κατανάλωση  των ηλικιωμένων                  οπόρωσης και τον κίνδυνο κατάγματος
            βάση  αυτή την  μελέτη,  δημιουργήθηκε
                                                                                 ισχίου, υπό  την  προϋπόθεση  ότι  η  πρό-
            πρωτεϊνών σε μακροχρόνια βάση μπορεί                                 σληψη ασβεστίου είναι επαρκής. Επίσης,
            να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.                                          δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδει-
             H κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών     τηκε ποτέ από την πραγματικότητα.  Τα   κνύουν ότι το όξινο φορτίο λόγω υψηλό-
            οδηγεί πράγματι περισσότερη ποσότητα   στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που   τερων προσλήψεων πρωτεϊνών, ζωικής ή
            ασβεστίου στα ούρα, δεν υπάρχει καμία   κινδυνεύουν από οστεοπόρωση δεν είναι   φυτικής προέλευσης, είναι επιβλαβές για
            αμφιβολία γι’ αυτό σήμερα. Αιτία θεωρεί-  αυτοί που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐ-  την υγεία των οστών. Οι ερευνητές είπαν
            ται πως είναι ορισμένα αμινοξέα -κυρίως   νες, αλλά αυτοί που καταναλώνουν λίγες   ότι ειδικά στους ηλικιωμένους το πρόβλη-
            αυτά που περιέχουν φώσφορο- τα οποία   πρωτεΐνες, όπως π.χ. οι βίγκαν. Επίσης,   μα είναι οι λίγες πρωτεΐνες και μια πρό-
            αλλάζουν το pH (ιόντα υδρογόνου) του   νέα εργαστηριακά στοιχεία έδειξαν ότι   σφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του
            αίματος.  Η  υπόθεση  ήταν  ότι  το  σώμα   μια μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών στη   Λιντς βρήκε ότι, για τις γυναίκες, μια αύξη-
            αναγκάζεται να προκαλέσει εκροή ασβε-  διατροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη απορρό-  ση της πρωτεΐνης κατά 25 γραμμάρια την
            στίου από τα οστά για να εξουδετερώσει   φηση του ασβεστίου από το λεπτό έντε-  ημέρα συσχετίστηκε με 14% μείωση του
            την όξινη κατάσταση που δημιουργούν   ρο, κάτι που αντισταθμίζει τη έξοδό του   κινδύνου κατάγματος ισχίου.
            τα αμινοξέα στο αίμα. Για να λειτουργή-  στα ούρα. Τελικά δεν φαίνεται να υπάρχει   Σε μια ανασκόπηση από ερευνητές  του
            σει σωστά το αίμα πρέπει να έχει περίπου   αρνητική επίδραση στην πυκνότητα των   Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ, που περιέλα-
            ουδέτερο pH. Οι τιμές pH στα υγρά κυ-  οστών ή στον κίνδυνο καταγμάτων λόγω   βε 127 μελέτες των τελευταίων 40 ετών
            μαίνονται από 0 έως 14 και το 7 σημαίνει   αυξημένης κατανάλωσης πρωτεϊνών -   για τη σχέση μεταξύ πρωτεϊνών και πυκνό-
            πως ένα υγρό είναι ουδέτερο. Κάτω από 7   αντίθετα ο κίνδυνος προέρχεται από την   τητας των οστών, το συμπέρασμα ήταν
            σημαίνει ότι είναι όξινο και πάνω από 7 ότι   ανεπάρκειά τους. Η έρευνα έδειξε ότι σε   πως  η  αυξημένη  πρόσληψη πρωτεΐνης
            είναι αλκαλικό. Το αίμα είναι ελαφρώς αλ-  ορισμένες οστικές περιοχές, η μεγαλύτε-  έχει μια ελάχιστη αλλά θετική επίδραση
            καλικό, έχοντας pH μεταξύ 7,35 και 7,45.   ρη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να βελ-  για τους ενήλικες μέσης ηλικίας. Οι συγ-
            Αν το pH του αίματος είναι έξω από αυτά   τιώσει την πυκνότητα των οστών όπως   γραφείς είπαν ότι για τους υγιείς ενήλικες
            τα όρια, ορισμένες λειτουργίες γίνονται   π.χ. στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής   που λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότη-
            προβληματικές, κι έτσι το σώμα παίρνει   στήλης -στα οστά της μέσης.  τα πρωτεΐνης, μια αύξηση της πρόσλη- >
            μέτρα για να διατηρήσει φυσιολογικές τις
            τιμές pH.

             Ανατροπή
             Για χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι
            η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να
            είναι επιβλαβής για τα οστά και ιδιαίτερα
            αυτές που προέρχονται από τις ζωικές
            τροφές.  Οι  ζωικές πρωτεΐνες συνήθως
            περιέχουν υψηλότερες ποσότητες των
            πολύ όξινων αμινοξέων. Ο συλλογισμός
            ήταν ότι το σώμα χρησιμοποιεί τα μέταλ-
            λα των οστών για να εξουδετερώσει την
            οξύτητα  του  αίματος.  Προκαλεί  φθορά
            στα οστά για να απελευθερώσουν ασβέ-
            στιο το οποίο τελικά χάνεται από το σώμα,
            με άλλα λόγια, η υπερβολική κατανάλωση
            ζωικής πρωτεΐνης εθεωρείτο αιτία οστεο-
            πόρωσης.                                                              Μια αύξηση της πρωτεΐνης κατά 25
             Όμως η θεωρία αυτή δεν επαληθεύ-                                     γραμμάρια την ημέρα συσχετίστη-
                                                                                  κε με 14% μείωση του κινδύνου
                                                                                  κατάγματος ισχίου.




                                                                                            10/2024  .  Health Today 49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54