Page 44 - #11 Health Today Magazine
P. 44

YΓΕΙΆ ΚΆΙ ΔΙΆΤΡΟΦΗ







             Παγκοσμίως καταναλώνεται λιγότερη ζάχαρη







                                                               Ίσχύει ότι το μήλο αδυνατίζει;
                                                               Κι όμως ισχύει! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο
                                                               National Institute of Health το μήλο πλούσιο σε φυτικές ίνες
                                                               ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με την φλούδα του μπορεί να
                                                               ωφελήσει άτομα που είναι σε δίαιτα προκειμένου να χάσουν
                                                               βάρος.


             Νέα έρευνα που διεξήχθη από το University of Born επιβεβαι-
             ώνει ότι η κατανάλωση  διατροφής υψηλής σε ζάχαρη έχει πα-
             γκοσμίως μειωθεί καθώς έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι η
             κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται τόσο με την παχυσαρκία όσο
             και με διάφορα χρόνια νοσήματα. Η μείωση αυτή φαίνεται ότι
             έχει ξεκινήσει από το 2010 όμως σύμφωνα με τους επικεφαλής
             της έρευνας δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα ημερήσιας κα-
             τανάλωσης που συστήνει το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
             σε παιδιά και ενήλικες.
              Στην εν λόγω μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European
             Journal of Nutrition συμμετείχαν 750 παιδιά μεταξύ 3 έως 18
             χρονών και οι διατροφικές τους συνήθειες μελετήθηκαν από
             το έτος 2010 έως το 2023 υποδεικνύοντας ότι οι γονείς φαί-  Ποιο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο
             νεται να έχουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση και να θέτουν πιο   Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρ-
             αυστηρά όρια σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης στη δια-  νια και δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports Journal καταδει-
             τροφή των παιδιών της.                            κνύει ότι το κόκκινο κρασί προκαλεί πιο συχνά πονοκέφαλο σε
                                                               κάποιους ανθρώπους συγκριτικά με το λευκό. Οι επικεφαλής
             Πόσο αυξάνει το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη από       της έρευνας τονίζουν ότι σε άτομα με ευαισθησία στους πονο-
             την κατανάλωση κόκκινου κρέατος                   κεφάλους η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να επηρε-
             Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με την αύξηση ρί-  άσει αρνητικά όμως ρόλο παίζει η ποσότητα του αλκοόλ που
             σκου εκδήλωσης Διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με έρευνα που δι-  καταναλώνουν κι όχι μόνο το είδος.
             εξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambrigde. Στην έρευνα που
             δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes
             and Endocrinology συμμετείχαν περίπου 2 εκατομμύρια άν-  Βιταμίνη Β12 και OCD
             θρωποι διαπιστώθηκε ότι η συχνή κατανάλωση 100 γραμμαρί-  Η βιταμίνη του συμπλέγματος Β και πιο συγκεκριμένα
             ων κόκκινου κρέατος καθημερινά αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης   η  B12 μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη διαχείριση
             Διαβήτη τύπου 2 κατά 10% στα επόμενα 10 χρόνια ζωής.   των συμπτωμάτων στα άτομα που πάσχουν από Ιδεο-
                                                                ψυχαναγκαστική  Διαταραχή,  το  γνωστό  OCD  (Οbsessive
                                                                Compulsine Disorder). Aυτό ισχυρίζονται οι επικεφαλής
                                                                πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο  Μedical
                                                                News Today. Η θετική επίδραση της βιταμίνης στη λειτουρ-
                                                                γία του εγκεφάλου είναι γνωστή εδώ και χρόνια όμως για
                                                                πρώτη φορά μελετήθηκε η συσχέτιση των επιπέδων της
                                                                με την συγκεκριμένη ψυχιατρική πάθηση. Υπενθυμίζου-
                                                                με ότι φυσικές πηγές τις βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το
                                                                κρέας, τα ψάρια, τα αυγά που πρέπει να καταναλώνονται
                                                                σε τακτική βάση όμως τις κύριες ανάγκες του οργανισμού
                                                                στην συγκεκριμένη βιταμίνη όταν τα επίπεδά της είναι χα-
                                                                μηλά καλύπτονται από τα συμπληρώματα διατροφής. <



             44  Health Today  .  10/2024
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49