Page 46 - #11 Health Today Magazine
P. 46

YΓΕΙΆ ΚΆΙ ΔΙΆΤΡΟΦΗ







             ση των λιποκυττάρων για περαιτέρω μείωση της φλεγμονής.   από 800 συμμετέχοντες σημείωσε ότι τα άτομα που κατανά-
                                                               λωναν περισσότερα από 100 γραμμάρια δημητριακών ολικής
             Οι καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση της φλεγμονής   αλέσεως την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών
             είναι:                                            δεικτών στο αίμα τους σε σύγκριση με συμμετέχοντες που κατα-
                                                               νάλωναν λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.
             Τα φρούτα όπως οι φράουλες και τα υπόλοιπα berries, τα εσπε-
             ριδοειδή, το ακτινίδιο, τα βερύκοκα, το καρπούζι κ.α. Τα αντιο-  Τα όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, η φάβα κ.ά.
             ξειδωτικά, οι ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή, πολλές   Τα όσπρια όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν
             φορές δίνουν  στα  φρούτα  (και  τα  λαχανικά)  χαρακτηριστικά   πηγή φυτικών ινών που συμβάλουν στην υγιή μικροχλωρίδα
             χρώματα  (πράσινο,  κόκκινο,  μοβ,  πορτοκαλί-κίτρινο,  λευκό).   του εντέρου ενώ ακόμα περιέχουν φυτοχημικές ουσίες με αντι-
             Επιλέγοντας στη διατροφή μας ποικιλία φρούτων με διαφορετι-  φλεγμονώδη δράση.
             κά χρώματα, εξασφαλίζουμε την πρόσληψη ποικιλίας αντιοξει-
             δωτικών που θα ενισχύσουν την  μείωση της φλεγμονής,  Τα μονοακόρεστα λίπη που προσλαμβάνονται από το αβοκάντο,
                                                               το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το βούτυρο ξηρών καρπών και οι
             Τα λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, την αγκινά-  σπόροι.  Η χρήση ελαιολάδου ως κύριο προστιθέμενο έλαιο στη
             ρα, το μπρόκολο, οι πιπεριές, η ντομάτα κ.α. Όπως συμβαίνει   μαγειρική και στις σαλάτες μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη
             και με τα φρούτα, αν επιλέγουμε να τρώμε λαχανικά με ποικιλία   σημαντικών για την μείωση της φλεγμονής αντιοξειδωτικών










































             χρωμάτων μπορούμε να προσλαμβάνουμε ποικιλία αντιοξειδω-  (π.χ. πολυφαινολών).  Αντίστοιχα, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί
             τικών.                                            και σπόροι αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ευεργετικών ου-
                                                               σιών με αντιοξειδωτική δράση.
             Τα δημητριακά ολικής αλέσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυ-
             τικές ίνες και τα προϊόντα αυτών, όπως το ψωμί ολικής άλεσης,   Τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά που προσαλαμβάνονται από τα
             το καστανό  ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.α. Ακόμα, καλές   καρύδια, το λιναρόσπορο, τους σπόρους chia και τα λιπαρά
             πηγές φυτικών ινών είναι η βρώμη, το πλιγούρι και η κινόα. Πρό-  ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα κ.α  Τα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι
             σφατη μελέτη ανασκόπησης που περιελάμβανε περισσότερους   συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να υποστηρίξει την



             46  Health Today  .  10/2024
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51