Page 83 - #10 Health Today Magazine
P. 83
Το αλκοόλ παράγεται με τη ζύμωση σακ- που περιέχει προσφέρει το 5-7% των νη -σύσταση για τη χολίνη είναι 450-550
χάρων που βρίσκονται στα σταφύλια, ημερήσιων αναγκών για το μέσο άν- mg την ημέρα.
το κριθάρι, τις πατάτες και άλλα φυτά. Η θρωπο.
επίδρασή του στον οργανισμό ποικίλλει Έχει ενδιαφέρον ότι η μπίρα περιέχει Τα αντιοξειδωτικά της μπίρας έχουν ενδι-
ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώ- επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνη αφέρον και οι nolo μπίρες τα περιέχουν.
νει κάποιος, από το πόση τροφή υπάρχει Β12 (0,07 μg) λόγω της δράσης της Οι μπίρες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες
ήδη στο στομάχι του, από το βάρος του μαγιάς -η σύσταση για την ημερήσια λόγω του κριθαριού και του λυκίσκου,
και πόσο ικανός είναι ο οργανισμός του πρόσληψη της Β12 είναι περίπου 2,4 που σημαίνει ότι έχουν πάνω από 50 δια-
να το αποδομεί. Τι ισχύει όμως με ορισμέ- μg, οπότε η μπίρα προσφέρει το 3%. φορετικές ενώσεις που θα μπορούσαν να
να ποτά που παραδοσιακά είχαν αλκοόλ Αλλά έστω και αυτή η μικρή ποσό- προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Η περιε-
και σήμερα παρασκευάζονται με πολύ τητα έχει σημασία για όσους είναι βί- κτικότητα σε αντιοξειδωτικά μιας μπίρας
χαμηλή ή ακόμη και μηδενική περιεκτικό- γκαν διότι η Β12 είναι ανύπαρκτη στα είναι ισοδύναμη με αυτή του κρασιού,
τητα σε αλκοόλ. χόρτα. Περιέργως η μπίρα έχει και 34 αλλά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά εί-
mg χολίνης που είναι, εν μέρει, βιταμί- ναι διαφορετικά επειδή το κριθάρι και ο
Είναι υγιεινά; λυκίσκος που χρησιμοποιούνται στην πα-
Έχει λεχθεί ότι τον Μεσαίωνα, οι κάτοικοι ραγωγή της μπύρας έχουν φλαβονοειδή
των ευρωπαϊκών πόλεις προτιμούσαν διαφορετικά από εκείνα των σταφυλιών.
την μπίρα περισσότερο από το νερό. Οι μπίρες που περιέχουν περισσότερο λυ-
Αυτό ίσως δεν είναι τόσο υπερβολικό κίσκο, συνήθως έχουν και περισσότερες
όσο ακούγεται διότι το αλκοόλ σκοτώνει πολυφαινόλες.
τα μικρόβια και εκείνη τη εποχή το νερό
δεν ήταν πολύ καθαρό -κάτι παρόμοιο Προβιοτικά
συνέβαινε και με τους αρχαίους Έλληνες Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκτός από τα
που έπιναν νερωμένο κρασί γιατί έτσι δεν γιαούρτια και η μπίρα είναι προβιοτική
αρρώσταιναν τόσο συχνά. Στον Μεσαί- διότι περιέχει τα ζωντανά, ευεργετικά
ωνα λοιπόν κυριαρχούσαν οι λεγόμενες βακτήρια της μαγιάς της. Ένας αριθμός
«μικρές μπίρες» που είχαν χαμηλή περιε- ζυμομυκήτων όπως για παράδειγμα το
κτικότητα σε αλκοόλ, και συγχρόνως ήταν Saccharomyces boulardii έχει βρεθεί ότι
μια πολύτιμη πηγή ενέργειας και θρεπτι- παίζει ρόλο στη διαχείριση των γαστρε-
κών συστατικών. ντερικών διαταραχών.
Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αμερική
Μπίρες nolo όσο και στην Ευρώπη υπάρχει μια στρο-
Πιο πρόσφατα, υπήρξε αυξημένο ενδια- φή του καταναλωτικού κοινού προς τις
φέρον για τις μπίρες χαμηλής περιεκτικό- Sour Ales ή αλλιώς ξινισμένες μπίρες.
τητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, τις λε- Αυτές έχουν φτιαχτεί επίτηδες για να
γόμενες nolo. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι Είναι πολύ έχουν ξινή ή στυφή γεύση και παραδείγ-
nolo μπίρες να προσφέρουν οφέλη στην πιθανό οι nolo ματα είναι οι Βελγικές Lambic, Gueuze και
υγεία αφού δεν έχουν ούτε πολύ αλκοόλ Flanders Red Ale. Για αυτή τη γεύση υπεύ-
ούτε πολλές θερμίδες. μπίρες να θυνοι είναι ορισμένοι μικροοργανισμοί
προσφέρουν παρόμοιοι με αυτούς που βρίσκονται στα
Η μπίρα παρασκευάζεται από τέσσερα «ζωντανά» γιαούρτια.
βασικά συστατικά: δημητριακά (κυρίως οφέλη στην
κριθάρι αλλά μπορεί να είναι και άλλο υγεία αφού Ενώ οι nolo μπίρες αυξάνονται σε δημο-
δημητριακό), λυκίσκο, μαγιά και νερό. Η τικότητα, ίσως οι παραδοσιακοί οπαδοί
μέση μπύρα των 300 ml έχει περίπου 140 δεν έχουν ούτε της μπίρας να δυσκολευτούν να τις δε-
θερμίδες, 1,7 mg πρωτεΐνη, 14 γραμμάρια πολύ αλκοόλ χτούν ως «πραγματικές μπίρες». Αλλά με
αλκοόλ, 13 γραμμάρια υδατανθράκων, τη βελτίωση των μεθόδων παρασκευής
ασβέστιο (14 mg), φώσφορο (50 mg), μα- ούτε πολλές και απομάκρυνσης του αλκοόλ, η γεύση
γνήσιο (21 mg), νάτριο (14 mg), βιταμίνη θερμίδες. μπορεί να διατηρηθεί και αυτό να κερδί-
Β1 (2 mg) και φολικό οξύ (21 mg). Η πο- σει ακόμα και τους πιο πιστούς οπαδούς
σότητα των βιταμινών και των μετάλλων της παραδοσιακής μπίρας. <
8/2024 . Health Today 83