Page 68 - #08 Health Today Magazine
P. 68

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ



                                                                                                                                    ΤΑ ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ                                                  ντελεστών στην επιδημία της παχυσαρκίας.

                                                                                                                                    ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ                                             Ο Hall και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν
             και ορμονικούς μηχανισμούς ρύθμισης της   Όταν τα λιποκύτ-                                                                                                                                   ότι ήρθε η ώρα για μια σοβαρή τυχαιοποι-
             όρεξης και ο υποθάλαμός τους μοιάζει με   ταρα γεμίζουν με                                                                                                                                   ημένη ελεγχόμενη δοκιμή, που θεωρείται
             τον δικό μας. Σχεδόν όλα όσα έχουν μάθει   λίπος, στέλνουν                                                             - Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ                                                          το χρυσό πρότυπο για την ιατρική έρευνα.
             οι επιστήμονες για τη νευροεπιστήμη και   ένα μοριακό σήμα                                                                                                                                   Επιστράτευσαν 20 άτομα που ήταν πρόθυ-
             την ψυχολογία της διατροφής το έκαναν   να ωριμάσουν νέα                                                                                                                                     μα να περάσουν ένα μήνα στη Μεταβολική
             μελετώντας τα τρωκτικά.            λιποκύτταρα που                                                                                                                                           Κλινική Ερευνητική Μονάδα του NIH στο
                                                γίνονται μέρος του                                                                                                                                        Bethesda. Οι εθελοντές λάμβαναν τρία
             Αρχικά  οι  επιστήμονες  προσπάθησαν  να   σώματος.                                                                    Για τέσσερις εβδομάδες, 20 υγιείς   συστατικά», είπε ένας από τους ερευνητές   γεύματα την ημέρα και τους επετράπη να
             τα κάνουν τα τρωκτικά να φάνε υπερβο-                                                                                  εθελοντές εισήχθησαν σε ένα νοσοκο-  της μελέτης, ο Kevin Hall που είναι επικε-  γεμίζουν τα πιάτα τους όσο ήθελαν. Είχαν
             λικά για να δουν τι θα συμβεί. Δυσκολεύ-                                                                               μείο ερευνητικού κέντρου και έτρωγαν   φαλής του τμήματος στο Εθνικό Ινστιτού-  επίσης πρόσβαση  σε απεριόριστα  σνακ.
             τηκαν να τα πείσουν, επειδή η τυπική ερ-                                                                               διάφορα δελεαστικά γεύματα: τοστ   το Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών   Τους ανατέθηκε να καταναλώσουν είτε μια
             γαστηριακή διατροφή δεν είναι ιδιαίτερα                                                                                με κανέλα, μοσχάρι με μπρόκολο και   Νόσων, το οποίο ανήκει στα Εθνικά Ινστι-  εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα είτε μια
             ορεκτική -αυτή η τροφή (chow diet) είναι                                                                               κρεμμύδια, κεσαντίλιες γαλοπούλας,   τούτα Υγείας. «Υπάρχει κάτι άλλο πέρα   μη επεξεργασμένη δίαιτα τις δύο πρώτες
             ένα σφαιρίδιο που βασίζεται σε ολόκληρα                                                                                καραβίδες και γαρίδες. Οι ερευνητές εξέ-  από τη ζάχαρη και το λίπος που κάνει τους   εβδομάδες του πειράματος και στη συνέ-
             τρόφιμα και παρασκευάζεται κυρίως από                                                                                  τασαν ό,τι τρώγονταν και κατέληξαν σε   ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά και να   χεια άλλαξαν μενού για τις υπόλοιπες δύο
             σόγια, καλαμπόκι, ιχθυάλευρα, βρώμη και                                                                                στοιχεία που υποστηρίζουν μια μακρο-  παχαίνουν», είπε ο Hall. «Δεν γνωρίζουμε   εβδομάδες.
             ορό γάλακτος -αλλά το 1976 διαπιστώθηκε                                                                                χρόνια υποψία: τα πολύ επεξεργασμένα   ακόμη πλήρως το μηχανισμό, αλλά τα επε-
             ότι μια ανθρώπινη διατροφή όπως κέικ, ζά-  Όπως με τα τρωκτικά, οι άνθρωποι που   αισθητηριακός κορεσμός. Οι παρατηρήσεις   τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ένας   ξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι αθώα».  Οι ερευνητές σέρβιραν γιγαντιαίες πο-
             χαρη, λουκάνικα, σαλάμι, σοκολάτες, κου-  παίρνουν βάρος  σε μια χρονική  περίοδο   στα τρωκτικά παρέχουν μια καταπληκτική   βασικός παράγοντας στην επιδημία                                σότητες φαγητού -κατά μέσο όρο 5.400
             ραμπιέδες, τυρί, μπανάνες, φυστικοβούτυ-  μπορεί να καταλήξουν να έχουν περισσό-  σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στους αν-  παχυσαρκίας στην Αμερική.     Σχεδόν το 40% των ενηλίκων στην Αμερι-  θερμίδες τη ημέρα- και οι συμμετέχοντες
             ρο και φυτικά έλαια ήταν τόσο ευχάριστη   τερα λιποκύτταρα.  Άνδρες και γυναίκες   θρώπους οι οποίοι επίσης παρουσιάζουν                                  κή είναι παχύσαρκοι, υπερδιπλάσιο από το   άφηναν διάφορες ποσότητες φαγητού
             για τα τρωκτικά που κατανάλωναν σχεδόν   κανονικού βάρους έχουν περίπου 30 και   μειωμένη απόκριση στα αισθητηριακά    Η ασυνήθιστη κλινική δοκιμή συνέκρινε την   ποσοστό του 1980, σύμφωνα με τα Κέντρα   στα πιάτα τους. Οι εθελοντές επέλεξαν να
             διπλάσιες θερμίδες.                50 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα αντί-  σημάδια. Τρώμε παραπάνω όταν η τροφή           κατανάλωση θερμίδων και την αύξηση βά-  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το πο-  καταναλώνουν κατά μέσο όρο 508 επιπλέ-
                                                στοιχα, και επίσης έχουν δισεκατομμύρια   έχει μεγάλη ποικιλία. Όταν αυτό έχει συμ-  ρους των εθελοντών όταν έτρωγαν γεύμα-  σοστό παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών   ον θερμίδες την ημέρα με την εξαιρετικά
             Αυτή η διατροφή που ονομάστηκε "δίαι-  μικροσκοπικά ανώριμα λιποκύτταρα που   βεί για μια περίοδο, μπορούμε να το συνη-  τα βασισμένα σε μη επεξεργασμένα συστα-  έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την ίδια χρονι-  επεξεργασμένη διατροφή. Μετά από δύο
             τα της καφετέριας" ή "δίαιτα του σουπερ-  ονομάζονται προ-λιποκύτταρα.  Όταν τα   θίσουμε και να έχει διαρκές αποτέλεσμα. Η   τικά και όταν έτρωγαν γεύματα βασισμένα   κή περίοδο. Η αμερικανική διατροφή έχει   εβδομάδες, ζύγιζαν κατά μέσο όρο, περί-
             μάρκετ" προκάλεσε αύξηση του βάρους   λιποκύτταρα γεμίζουν με λίπος, στέλνουν   έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να   σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Και   αλλάξει δραστικά τον τελευταίο αιώνα. Τα   που 1 κιλό περισσότερο όταν ακολουθού-
             στα ζώα αλλά η επίδραση διέφερε. Κάποια   ένα μοριακό σήμα στα προ-λιποκύτταρα   σχετίζεται και με ορισμένα συστατικά των   τα δύο μενού  είχαν παρόμοιες ποσότητες   εγχώρια προϊόντα και τα τοπικά πουλερικά   σαν τη διατροφή αυτή.
             κατάφερναν να αυξάνουν την παραγωγή   να ωριμάσουν και μ' αυτόν τον τρόπο σχη-  επεξεργασμένων τροφίμων -συντηρητικά,   θερμίδων, λίπους, ζάχαρης, υδατανθράκων   έχουν δώσει τη θέση τους στα κονσερβο-
             θερμότητά τους και να παραμένουν στα   ματίζονται νέα λιποκύτταρα που γίνονται   γαλακτωματοποιητές, χρωστικές ουσίες   και αλατιού ενώ οι συμμετέχοντες είπαν ότι   ποιημένα λαχανικά και στο τηγανητό κο-  Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο πε-
             κιλά τους. Ως απόκριση στην υπερφαγία,   μέρος του σώματος.           και αρωματικές ύλες.                             ήταν εξίσου νόστιμα και χορταστικά.  τόπουλο. Οι ειδικοί υποψιάζονταν εδώ και   ριοδικό Cell  Metabolism,  θα  αναγκάσουν
             το συμπαθητικό νευρικό τους σύστημα                                                                                                                       καιρό ότι οι αλλαγές στην  προετοιμασία   τους  επιστήμονες  να επανεξετάσουν  την
             ενεργοποιούνταν  και  ο  καφές  λιπώδης   Υπάρχει και κάτι άλλο. Σε μια μελέτη του   Οι παρατηρήσεις στα τρωκτικά έκαναν   «Νόμιζα ότι όλα αφορούσαν τα θρεπτικά   του φαγητού είναι μεταξύ των βασικών συ-  περίπλοκη σχέση μεταξύ διατροφικών συ-
             ιστός αύξανε τις καύσεις του -αυτός ο ιστός   2014 μια ομάδα αρουραίων ακολούθησε   τους ειδικούς να πιστέψουν ότι η παχυ-                                                                   νηθειών και υγείας. Ο λόγος είναι ότι η επε-
             είναι καλά δικτυωμένος με νεύρα, διεγείρε-  την chow diet και μια άλλη ομάδα τη δίαι-  σαρκία  είναι  ένα  περιβαλλοντικό  ζήτημα.                                                           ξεργασμένη διατροφή πρόσφερε περισσό-
             ται από την τροφή ή το ψύχος και καίει λί-  τα της καφετέριας. Με την τελευταία, μόλις   Το περιβάλλον αφθονίας των τροφίμων                                                                 τερες θερμίδες χωρίς όμως να θεωρείται
             πος αντί να αποθηκεύει. Αντίθετα, τα τρω-  δύο εβδομάδες μετά, οι αρουραίοι έχασαν   έχει προκαλέσει την αύξηση του  βάρους                                                                  πιο εύγευστη. Οι ερευνητές έχουν υποθέ-
             κτικά που έπαιρναν βάρος, δεν μπορούσαν   το κίνητρο να κάνουν εργασίες και δεν απο-  στις  αναπτυγμένες  χώρες.  Τις  τελευταίες                                                            σει ότι στους ανθρώπους απλώς αρέσουν
             να ενεργοποιήσουν επαρκώς τον καφέ   κρίνονταν στις κανονικές αισθητηριακές   δεκαετίες, οι άνθρωποι περιτριγυρίζονται                                                                       περισσότερο τα εξαιρετικά επεξεργασμέ-
             λιπώδη ιστό τους. Το 1989, οι ερευνητές   ενδείξεις σχετικά με το πόσο θα φάνε. Το   από νόστιμα σνακ και ποτά και τρώνε πε-                                                                 να τρόφιμα, αλλά οι εθελοντές της μελέτης
             έδωσαν σε ποντίκια μια δίαιτα καφετέριας   πείραμα αυτό έδειχνε ότι οι πολλές γεύσεις   ρισσότερο σε εστιατόρια και ταβέρνες. Τα                                                             ήταν εξίσου ευχαριστημένοι και με τις δύο
             για έξι μήνες και κατέγραψαν αύξηση 26%   μπορεί να είναι πρόβλημα. Όταν τρώμε ένα   εύγευστα τρόφιμα με τις έντονες γεύσεις                                                                 δίαιτες. Είπαν ότι και οι δύο δίαιτες ήταν
             στο βάρος τους. Όταν απέσυραν τη δίαιτα,   συγκεκριμένο φαγητό, η ευχαρίστηση που   και τις μυρωδιές τους μπορούν να γίνουν                                                                  χορταστικές και νόστιμες. Αυτό μπορεί
             το βάρος δεν επέστρεψε στο προηγούμε-  αποκομίζουμε μειώνεται σταδιακά και τελι-  εθιστικά όσο το αλκοόλ και η νικοτίνη προ-                                                                 να ακούγεται ασήμαντο, αλλά είναι πολύ
             νο επίπεδό του, αλλά παρέμεινε υψηλό-  κά χορταίνουμε. Αυτός είναι ένας φυσιολο-  καλώντας τεχνητή πείνα. Με άλλα λόγια,                                                                     σημαντικό για μια συγκριτική διατροφική
             τερα. Διαπιστώθηκε ότι μετά την περίοδο   γικός αυτορυθμιζόμενος μηχανισμός, αλλά   έχει συμβεί στον άνθρωπο ό,τι παθαίνουν                                                                  μελέτη,  επειδή βοηθά στην εξάλειψη της
             υπερβολικής σίτισης, τα λιποκύτταρα των   ο κορεσμός δεν γενικεύεται οπωσδήποτε σε   τα τρωκτικά με τη δίαιτα της καφετέριας                                                                 επιρροής ορισμένων παραγόντων όπως η
             ποντικών είχαν αυξηθεί σε αριθμό κατά   άλλες γεύσεις. Όταν τρώμε αλμυρές τροφές,   στα κλουβιά τους. Το συμπέρασμα; Επιμεί-                                                                 προτίμηση των τροφίμων που θα μπορού-
             48%, μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, με   για παράδειγμα, βρίσκουμε ότι η όρεξή μας   νετε όσο μπορείτε σε σπιτικά, ολόκληρα                                                                   σαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του
             άλλα λόγια, τα ποντίκια είχαν υποστεί μια   για γλυκές τροφές παραμένει υψηλή, έστω   τρόφιμα για να διατηρήσετε μια καλά λει-                                                               πειράματος. Και επιπλέον δείχνει ότι μπο-
             βιολογική αλλαγή και είχαν γίνει μόνιμα   και αν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να   τουργική φυσιολογία που μπορεί να ρυθ-                                                                   ρεί να μην είναι η νοστιμιά που οδηγεί σε
             υπέρβαρα.                          φάμε πια αλμυρές τροφές -αυτό ονομάζεται   μίσει βέλτιστα το βάρος σας.                                                                                   περισσότερο φαγητό αλλά κάτι άλλο. >



             68  Health Today  .  4/2024                                                                                                                                                                               4/2024  .  Health Today 69
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73