Page 74 - #08 Health Today Magazine
P. 74
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Είτε το πιάτο είναι με- Για ένα περίεργο λόγο, το ποσοστό του δόθηκε στους εθελοντές να πιούν ένα ρό- ματογράφο. Πολύς κόσμος όταν πάει να
γάλο είτε μικρό, τρώμε φαγητού που τρώμε δεν επηρεάζεται από φημα σε φλιτζάνια διαφόρων χρωμάτων, δει μια ταινία αγοράζει κόκα κόλα και ποπ
κατά μέσο όρο το 92% το μέγεθος του πιάτου, είτε σε μεγάλο είτε δήλωσαν ότι με το πορτοκαλί και το μπεζ κορν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πεινά-
αυτού που βλέπουμε. σε μικρό πιάτο, πάλι θα φάμε περίπου το φλιτζάνι απόλαυσαν καλύτερη γεύση. Αν ει. Φαίνεται πως όταν βλέπουμε θεάματα
92%. Βέβαια, το ποσοστό διαφοροποιείται και αυτού του είδους τα ευρήματα δεν μας πιάνουν λιγούρες και είναι κάτι σαν
ανάλογα με το είδος του φαγητού, είναι φαίνονται πολύ συνεπή, μια συμβουλή εί- τελετουργία. Αυτός είναι ένας λόγος που
χείρησης από τα ποτά αυξήθηκε από 21,6 μεγάλο όταν το περιεχόμενο είναι συνε- ναι να έχετε κόκκινα πιάτα και ποτήρια τα οι μελέτες βρίσκουν ότι η τηλεόραση πα-
σε 30 δολάρια. χόμενο όπως τα μακαρόνια και μικρότερο οποία θα δώσουν χρώμα στην κουζίνα σας χαίνει, ο άλλος είναι φυσικά ότι αυξάνει την
όταν είναι σε κομμάτια όπως οι κεφτέδες και θα σας κόψουν κάπως την όρεξη. καθιστική ζωή. Και ενώ η τηλεόραση σας
Στη δεκαετία του 1990, ο Αμερικανός ψυ- και τα τυροπιτάκια. Τρώμε περισσότερο κάνει να τσιμπολογάτε συνεχώς, επιλέγετε
χολόγος Τζον ντε Κάστρο, ενώ εργαζόταν όταν χρησιμοποιούμε μεγάλα πιάτα γιατί Μια άλλη συμβουλή είναι να τρώτε στην ό,τι πιο αλατισμένο και παχυντικό, κάτι που
στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δημοσί- έχουμε την τάση να «καθαρίζουμε το πιά- κουζίνα και όχι στο υπνοδωμάτιο. Πέραν μπορεί να ισχύει ακόμα και όταν βλέπετε
ευσε μια σειρά μελετών που βασίστηκαν το μας». Επιλέγοντας λοιπόν ένα πιάτο με του ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο εκπομπές αδυνατίσματος -τα πράγματα
σε ημερολόγια και διαπίστωσε ότι το μέ- διάμετρο 22 εκατοστών θα φάτε λιγότερο
γεθος ενός γεύματος είναι ελαστικό και σε σχέση με ένα πιάτο διαμέτρου 30 εκα-
επηρεαζόμενο από πολλά πράγματα. Αυτή τοστών. Επίσης, μια άλλη μελέτη έδειξε
η βραχύβια επιρροή είναι ισχυρή. Για πα- ότι τείνουμε να πίνουμε 28% περισσότερο
ράδειγμα, η παρουσία ενός επιπλέον ατό- από ένα ποτήρι που είναι κοντό και φαρδύ
μου στο τραπέζι αύξανε την πρόσληψη σε σχέση με όταν το ποτήρι είναι ψηλό και
των θερμίδων κατά 44%, ενώ η παρουσία λεπτό.
άλλων έξι-επτά ατόμων και έως 96%. Όσο
πιο οικεία και χαλαρωτική η παρέα, τόσο Η ιστορία με τα πιάτα και τα ποτήρια δεν
το χειρότερο. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος τελειώνει εδώ, παίζει ρόλο και το χρώμα.
που τα Χριστούγεννα παίρνουμε περισσό- Μελέτη από Ελβετούς ερευνητές, βρήκε
τερες θερμίδες, πέρα από την ατμόσφαιρα ότι το σερβίρισμα των γευμάτων και των
των γιορτών, ότι τρώμε μαζί με άλλους. ποτών σε κόκκινα πιάτα και ποτήρια, περι-
Από τις πιο παχυντικές δραστηριότητες ορίζει τις θερμίδες κατά 40%. Οι ερευνητές
είναι να τρώτε τα βράδια σε ταβέρνες με είπαν ότι το κόκκινο χρώμα παραπέμπει
φίλους που καλοπερνάνε, γιατί σίγουρα υποσυνείδητα σε κίνδυνο και μας φρε- φαγητό με σεβασμό και να τρώμε εκεί Όταν τρώμε ποικιλίες, η εναλλαγή
θα παρασύρουν και εσάς και υπό αυτή την νάρει. Ακόμα και η γεύση του φαγητού που του αξίζει, αν βλέπετε τηλεόραση και των τροφών ανανεώνει τη γευστικό-
έννοια η παχυσαρκία είναι μεταδοτική. Θα μπορεί να επηρεαστεί από το χρώμα του συγχρόνως τρώτε, θα φάτε περισσότερο. τητα και απολαμβάνουμε το φαγητό
παραγγείλετε περισσότερα από αυτά που θοριστικό παράγοντα για το πόσες θερμί- λίγες θερμίδες, αλλά το βάρος τους είναι πιάτου, κάτι πραγματικά περίεργο. Όταν Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και στον κινη- για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
πραγματικά έχετε ανάγκη, αλλά ακόμα και δες θα πάρετε, υπάρχει μια ειδική θεωρία το σύνηθες, θα πάρετε λιγότερες θερμίδες. μέχρι να νιώσουμε χορτάτοι.
αν δεν τα φάτε θα πιείτε -και το ποτό έχει που ονομάζεται “Volumetrics”. Αναφέρεται Σε μια μελέτη, η Ρολς έδωσε smoothies σε
θερμίδες. στον τρόπο που αισθάνεται κανείς πιο πλή- νεαρά άτομα 30 λεπτά πριν από ένα γεύμα
ρης τρώγοντας μεγαλύτερο όγκο τροφής τους. Όλα τα smoothies είχαν τις ίδιες θερ- είναι πολύ χειρότερα με τις εκπομπές μα-
Επίσης, η έρευνα έχει βρει ότι αυτοί που ο οποίος όμως δεν παρέχει περισσότερες μίδες αλλά διέφεραν ως προς το μέγεθος γειρικής.
έχουν αρκετούς παχουλούς συγγενείς ή θερμίδες. Δεν πρόκειται για δίαιτα αλλά γιατί κάποια ήταν φουσκωμένα με αέρα.
φίλους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να για επιλογή τροφών που δίνουν μεγαλύτε- Τα άτομα που πήραν τα μεγαλύτερα μεγέ- Η ποικιλία παχαίνει
τους μοιάσουν. Όταν ερευνητές του Πολι- ρο κορεσμό διότι περιέχουν περισσότερες θη έφαγαν 12% λιγότερο στο γεύμα τους. Η ποικιλία στο φαγητό έχει και αυτή κατα-
τειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νερό, και έτσι Σύμφωνα με τη Ρολς, αν κάποιος νομίζει στρεπτικά αποτελέσματα. Η Ρολς έδειξε
συνεντεύξεις από 101 γυναίκες και από έχουν όγκο χωρίς πολλές θερμίδες. Μετα- ότι τρώει μικρότερο όγκο τροφής πιστεύει πως όταν προσφέρονται πολλές γεύσεις
812 στενούς συγγενείς και φίλους τους, ξύ των τροφών υπάρχει μεγάλη διαφορά ασυναίσθητα ότι είναι ακόμα πεινασμένος στο τραπέζι αυξάνεται η κατανάλωση για-
κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κοινωνι- στην περιεκτικότητα του νερού, για παρά- ενώ αν τρώει μεγαλύτερο όγκο πιστεύει ότι τί θέλουμε από περιέργεια να τις δοκιμά-
κός περίγυρος μπορεί να κάνει μια γυναίκα δειγμα, ενώ τα φρούτα έχουν 80-90% νερό, χόρτασε. σουμε όλες. Οι άνθρωποι έτρωγαν τέσσε-
πιο στρουμπουλή. Αυτό συμβαίνει γιατί, τα τσιπς και τα αλατισμένα κράκερς έχουν ρις φορές περισσότερο όταν τους έδιναν
υποσυνείδητα, όποιος βλέπει παχουλούς μόλις 2% νερό. Η έρευνα έχει δείξει ότι για Τα πιάτα και το χρώμα τους πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Όταν προ-
ανθρώπους γύρω του, μάλλον θεωρεί ότι διάστημα δύο ημερών -για περισσότερο Ένα ψυχολογικό τρικ είναι να χρησιμοποι- σφέρθηκαν τρεις γεύσεις γιαουρτιού το
αυτό είναι το φυσιολογικό και τρώει παρα- δεν ξέρουμε- έχουμε την τάση να κατανα- είτε μικρό μέγεθος πιάτων. Σε μελέτη που αποτέλεσμα ήταν να καταναλωθούν 23%
πάνω. λώνουμε περίπου σταθερό όγκο φαγητού. έκανε ο Wansink, βρήκε ότι τρώμε κατά περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη μία
Πρόκειται για μια πολύ λογική θεωρία που μέσο όρο το 92% αυτού που βλέπουμε στο γεύση. >
Ο όγκος δεν συμβαδίζει με τις προωθήθηκε από την Μπάρμπαρα Ρολς, πιάτο μας. Τα στοιχεία προήλθαν από συμ-
θερμίδες καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο μετέχοντες επτά χωρών που σημαίνει ότι Τρώμε περισσότερο μπροστά
Επειδή ο όγκος του φαγητού αποτελεί κα- της Πενσιλβάνια. Αν επιλέξετε φαγητά με είναι ανεξάρτητα της κουλτούρας. στην τηλεόραση.
74 Health Today . 4/2024 4/2024 . Health Today 75