Page 13 - #08 Health Today Magazine
P. 13

NEWS




 Γιατί έχει σημασία το   αν θέλετε να διατηρήσετε περισσότερη   Τα αλμυρά τρόφιμα

            βιταμίνη D στα αυγά σας, τότε είναι κα-
 πως μαγειρεύετε τα   λύτερα να τα κρατήσετε εκτός ψυγείου σε   δηλητηριάζουν το μικροβίωμα
            θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως στον
 αυγά σας   πάγκο της κουζίνας». Γνωρίζουμε ότι πε-  ζοντας τα μικροβιώματά τους. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλάτι από την
                                                    Τα αλμυρά τρόφιμα αρρωσταίνουν τους ανθρώπους, εν μέρει δηλητηριά-
            ρισσότερο από το 90% του πληθυσμού δεν
            λαμβάνει αρκετή διατροφική βιταμίνη    αυγή του πολιτισμού για να επεξεργάζονται, να συντηρούν και να βελτιώνουν
            D και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανα-  τα τρόφιμα. Η αξία του αλατιού ήταν εν μέρει ως συντηρητικό τροφίμων, κρα-
 Η σκόνη με ένα   Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η απο-  πτυχθούν τρόφιμα που θα λύσουν αυτό το   τώντας μακριά τα ανεπιθύμητα μικρόβια ενώ παράλληλα επέτρεπε την ανά-
 στεγνό πανί ή ξε-  θήκευση των αυγών στον πάγκο εργασίας   πρόβλημα.
 σκονόπανο μπορεί   και όχι στο ψυγείο και το πώς τα μαγει-  πτυξη των επιθυμητών. Αυτή η αξιοσημείωτη ικανότητα ρύθμισης της βακτη-
 να ανακυκλώσει τη   ρεύετε έχει σημασία  όταν  πρόκειται για   Οι προηγούμενες  μελέτες  έδειξαν  ότι   ριακής ανάπτυξης ήταν που πιθανότατα βοήθησε στην ανάπτυξη τροφών που
 σκόνη στον αέρα,   τη διατήρηση της βιταμίνης D, γνωστής   μπορούμε να εμπλουτίσουμε επιτυχώς τα   έχουν υποστεί ζύμωση, από το ξινολάχανο έως το σαλάμι, τις ελιές, το ψωμί, το
 οπότε χρησιμοποι-  ως «βιταμίνη του ήλιου». Ανέλυσαν αυγά   αυγά με βιταμίνη D μέσω της διατροφής   τυρί και το κίμτσι (kimchi).
 ήστε ένα υγρό πανί   των ορνίθων, που θα μπορούσε να είναι   Σήμερα, το αλάτι είναι πανταχού παρόν και έχει υψηλή συγκέντρωση σε ολο-
 αντί αυτού.  εμπλουτισμένα με βιταμίνη D για να   μια πολύτιμη πηγή για να βοηθήσει στην   ένα και πιο επεξεργασμένες δίαιτες. Τα στοιχεία έχουν αυξηθεί ότι το υπερβο-
 προσδιορίσουν πώς επηρεάστηκε η συ-  αντιμετώπιση του διαδεδομένου προβλή-  λικό αλάτι -ειδικά αυτό που προστίθεται για τη διατήρηση και την ενίσχυση της
 γκέντρωση της βιταμίνης από τον τρόπο   ματος της ανεπάρκειας. Λοιπόν τώρα ξέ-  γεύσης πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων- κάνει τους ανθρώπους
 μαγειρέματος και αποθήκευσής τους.  ρουμε ότι δεν είναι μόνο η διατροφή της   να αρρωσταίνουν. Μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να συμ-
 Η  βιταμίνη  D  είναι γνωστό ότι βοηθά
 Από τί αποτελείται η σκόνη   στη διατήρηση των οστών, των δοντιών   κότας που μπορεί να αυξήσει την ποσότη-  βάλει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό. Επίσης, σχετίζεται με αυξημένο
            τα βιταμίνης D στα αυγά. Ο τρόπος μαγει-
                                                   κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου, της νόσου
 του σπιτιού;  και των μυών, καθώς και ότι είναι σημα-  ρέματος επίσης έχει σημασία.  του Ménière, της οστεοπόρωσης και της παχυσαρκίας.
 ντική για ισχυρό ανοσοποιητικό. Ορισμέ-
             Μετά την αποθήκευση των αυγών και
                                                    Ο ρόλος του νατρίου  στην αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις
 Τα πάντα στα σπίτια μας μαζεύουν σκόνη. Τι είναι όμως ακριβώς η σκόνη;   νες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα   το μαγείρεμά τους, παρτίδες αυγών ξη-  οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού μέσα στα
 Από πού προέρχεται και γιατί επιστρέφει συνεχώς; Είναι από έξω; Είναι από τα   με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν   ράνθηκαν με κατάψυξη και αναλύθηκαν   αιμοφόρα αγγεία σας. Με απλά λόγια, όσο περισσότερο νάτριο στο αίμα, τόσο
 ρούχα μας και τα κύτταρα του δέρματός μας; Είναι όλα αυτά αλλά και κάτι πε-  υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εποχι-  για βιταμίνη D3. Οι επιστήμονες χρησι-  περισσότερο νερό τραβάει στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη
 ρισσότερο.  ακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία   μοποίησαν την πραγματική κατακράτηση   αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβο-
 Άνθρωποι από όλη την Αυστραλία έστειλαν τη σκόνη του σπιτιού τους στο   είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερι-  για να μετρήσουν την αναλογία της βιτα-  λή και εγκεφαλικό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο
 πρόγραμμα DustSafe του Πανεπιστημίου Macquarie. Αντί  να αδειάσουν την   νούς μήνες.  μίνης D που απομένει στο μαγειρεμένο   ευαίσθητοι στις επιπτώσεις που έχει το αλάτι στην αρτηριακή πίεση.
 ηλεκτρική τους σκούπα στον κάδο, τη συσκεύασαν και αναλύθηκε από τους   Ο Tom Hill, καθηγητής Διατροφής στο   φαγητό σε σχέση με τη βιταμίνη D που   Πρόσφατη έρευνα προτείνει έναν επιπλέον τρόπο με τον οποίο το αλάτι μπο-
 ερευνητές. Ως αποτέλεσμα, είναι γνωστά πολλά από τα μυστικά της σκόνης.   Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ο οποίος   αρχικά υπήρχε σε ένα δεδομένο βάρος του   ρεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση -αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου.
 Συνολικά, 35 χώρες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα που αποκαλύπτει ότι   ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Βρήκαμε ότι   φαγητού πριν το μαγείρεμα. Βρήκαν ότι   Το αλάτι οδηγεί σε μείωση των υγιών μικροβίων και των βασικών μεταβολιτών
 η σκόνη μπορεί να περιλαμβάνει δυσάρεστα πράγματα, όπως: ίχνη μετάλλων,   κυμαινόταν από 78% έως 109%. Αυτή η   που παράγουν από τις φυτικές ίνες. Αυτοί οι μεταβολίτες μειώνουν τη φλεγμο-
 ραδιενεργά στοιχεία, γονίδια που καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβι-  προσέγγιση επιτρέπει διαφορετικές ποσο-  νή στα αιμοφόρα αγγεία και τα διατηρούν χαλαρά, συμβάλλοντας στη μείωση
 οτικά, μικροπλαστικά, υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFAS) και ουσίες που   στιαίες απώλειες βάρους που συμβαίνουν   της αρτηριακής πίεσης. >
 βρίσκονται σε συσκευασίες.  μετά το μαγείρεμα που προκαλούνται, για
 Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ένα τρίτο των μολυντών στη σκόνη του σπιτιού   παράδειγμα, από απώλεια νερού.  Το αλάτι οδηγεί σε μείωση των υγιών μικροβίων και των βασικών
 προέρχονται από πηγές μέσα στο σπίτι μας, ενώ τα υπόλοιπα μεταναστεύουν   Αφού διατηρήθηκαν  σε θερμοκρασία   μεταβολιτών που παράγουν από τις φυτικές ίνες.
 από έξω μέσω του αέρα, των ρούχων, των κατοικίδιων ζώων και των παπου-  περιβάλλοντος, όπως στον πάγκο εργα-
 τσιών. Εμείς και τα κατοικίδια ζώα μας συμβάλλουμε συνεχώς στα κύτταρα του   σίας, βρέθηκε ότι η καλύτερη μέθοδος
 δέρματος και στις τρίχες που βρίσκονται στη σκόνη η οποία αποτελείται επίσης   μαγειρέματος των αυγών είχε τα εξής πο-
 από έντομα που αποσυντίθενται, κομμάτια τροφής, πλαστικά και χώμα. Διαισθη-  σοστά βιταμίνης D: Αυγά ομελέτα (109%),
 τικά, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι τα κατοικίδια ζώα που μεταφέρουν ποικιλία   φούρνος μικροκυμάτων (109%), Ποσέ
 μορίων συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων τους στα σπίτια, είναι κάτι   (93%), Σκληρά βρασμένο (80%), Τηγανητά
 πολύ κακό. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια «βρωμιά» είναι ευεργετική   αυγά (78%). Συγκρίνοντας τα εμπλουτι-
 γιατί βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας.  σμένα αυγά με τα κανονικά (μη εμπλου-
 Το μαγείρεμα, τα ανοιχτά τζάκια και το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους   τισμένα), η βιταμίνη D βρέθηκε να είναι
 προσθέτει πολύ λεπτή σκόνη στο σπίτι μαζί με μολυσματικούς παράγοντες που   22% έως 132% υψηλότερη, ανάλογα με τη
 σχετίζονται με κακά αποτελέσματα για την υγεία. Τα χημικά που χρησιμοποιού-  μέθοδο μαγειρέματος που εφαρμόζεται.
 νται στα φυτοφάρμακα και στα ρούχα και τα έπιπλά μας συνδυάζονται επίσης
 με τη σκόνη του σπιτιού. Τοξικά επιβραδυντικά φλόγας χρησιμοποιούνται σε
 αμέτρητα εγχώρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών πιτζαμών
 και μπορούν να περιέχονται στη σκόνη. Η σκόνη έχει επίσης μικροπλαστικά   Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία
 από ρούχα, συσκευασίες, χαλιά και έπιπλα. Αυτά εισπνέονται και καταπίνονται   για την περιεκτικότητα των αυγών
 εύκολα, ειδικά από παιδιά που συχνά βάζουν τα χέρια στο στόμα τους.   σε βιταμίνη D.



 12  Health Today  .  4/2024                                                                 4/2024  .  Health Today 13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18