Page 20 - #12 Health Today Magazine
P. 20

ΔΙΑΤΡΟΦΉ





                   Πόσο τα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης (ΚΜΔ)


                   έχουν επηρεάσει και έχουν απομακρύνει τον νέο


                   Έλληνα από το Μεσογειακό μοντέλο Διατροφής;







             Οι διατροφικές τάσεις που αναπτύσσονται μέσα από
             τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν κατα-
             λάβει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής
             των χρηστών και ιδιαίτερα των νέων ηλικιακά ατό-
             μων. Ή επιρροή που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα είναι
             εξαιρετικά ισχυρή και σταδιακά δείχνει να οδηγεί σε
             αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και επιλογών.

             Γράφει η Μαρία Πλάδα*

               Με τις νέες τάσεις, παρατηρείται αύξηση δημοτικότητας της
             χορτοφαγικής και της βίγκαν διατροφής κυρίως λόγω της προ-
             ώθησής τους από influencers, ψευδο-διατροφολόγους και σεφ.
               Το μαγειρευτό φαγητό, το ταπεράκι της μαμάς και η κλασική
             Μεσογειακή Διατροφή δείχνουν να αποτελούν δεύτερη επιλογή
             για τους νέους, καθώς άλλα γεύματα γρήγορα φτιαγμένα σε ένα
             μπλέντερ, με υλικά που προωθούνται ως superfoods" (όπως αβο-
             κάντο, σπόροι chia, μούρα acai, matcha, spirulina κ.ά.) και άγνω-
             στα υλικά όπως Ασιατικά, σάλτσα σόγιας, ωμό ψάρι, φύκια, έλαια   προγράμματος διατροφής που απλά ένας μη ειδικός προτείνει στο
             φυτικής  προέλευσης  (σησαμέλαιο,  λάδι  Καρύδας  κ.α),  έχουν   διαδίκτυο ως τη λύση και ειδικότερα, όταν η διατροφή συνοδεύε-
             αντικαταστήσει  πολύτιμα συστατικά όπως το ελαιόλαδο. Επίσης,   ται και από συστάσεις για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με
             φυτικά ρόφημα καρπών που βαπτίζονται ως γάλατα όπως γάλα   σκοπό να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία του ατόμου. Πολλοί
             βρώμης, γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου κ.ά., διαφημίζονται ως   αγνοούν πως η υπερκατανάλωση στη δοσολογία συμπληρωμάτων
             υγιεινές επιλογές ενώ δεν είναι, καθώς η περιεκτικότητά τους σε   θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικότητα, καθώς επίσης ορισμένα
             καρπό, φτάνει περίπου το 4% και στην ουσία η θρεπτική αξία του   συμπληρώματα σε συνδυασμό με φάρμακα μπορεί να προκαλέ-
             προϊόντος είναι χαμηλή.                           σουν ανεπιθύμητες παρενέργειές και να βλάψουν το άτομο.
                Σε άλλη περίπτωση η διαλειμματική νηστεία έχει κερδίσει δη-  Όλα τα παραπάνω έχουν αλλάξει σταδιακά τις διατροφικές συ-
             μοτικότητα για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, όπως είναι η   νήθειες των νέων καθώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν
             βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η γρήγορη απώλεια βάρους και   αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη διατροφή και την υγεία.
             η ενίσχυση της μακροχρόνιας υγείας, αν και η αποτελεσματικότη-  Η συνειδητή ή ασυνείδητη απομάκρυνση των νέων από το Με-
             τά της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.     σογειακό  Μοντέλο  Διατροφής  μπορεί  να  έχει  αρνητικές  συνέ-
               Παρομοίως, η  διατροφή χωρίς γλουτένη, αρχικά δημοφιλής σε   πειες για την υγεία τους, κάτι που πιθανόν θα φανεί στο μέλλον
             άτομα με κοιλιοκάκη, έχει γίνει μόδα και για άτομα χωρίς ιατρική   καθώς η Μεσογειακή Διατροφή είναι Παγκοσμίως γνωστή  για
             ανάγκη για την αποφυγή της γλουτένης. Πολλοί θεωρούν ότι τους   τα οφέλη της στην καρδιοαγγειακή υγεία, την πρόληψη χρόνιων
             βοηθά στην απώλεια βάρους χωρίς βέβαια να υπάρχουν επιστημο-  νοσημάτων και την ενίσχυση της μακροχρόνιας ευημερίας.
             νικά τεκμηριωμένες μελέτες που να το αποδεικνύουν. Επιρροές
             από τα ΚΜΔ με πολυάριθμες διατροφικές διαφημίσεις οδηγούν σε   Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κριτική σκέψη και να συμ-
             παγίδες για την υγεία του καταναλωτή.             βουλευόμαστε επαγγελματίες Διαιτολόγους πριν ακολουθήσουμε
               Πόσο επιστημονικά ασφαλής μπορεί να είναι η υιοθέτηση ενός   οποιαδήποτε νέα διατροφική τάση. <



                                  *Η κα Μαρία Πλάδα είναι Κλινική Διαιτολόγος του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Αθλητική Διατροφολόγος του Πανεπιστημίου
                                                        Metropolitan του Λονδίνου και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.


             20  Health Today  .  12/2024
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25