Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, με χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη υγιεινών ζωικών τροφών και χαμηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης – που ορίζεται ως η ηλικία των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες ασθένειες και με γνωστική, σωματική και ψυχική υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ είναι από τις πρώτες που εξέτασαν πολλαπλά διατροφικά πρότυπα στη μέση ηλικία σε σχέση με τη συνολική υγιή γήρανση.
Πόσο καθυστερεί το γήρας η υγιεινή διατροφή
Στη μελέτη που διήρκησε 30 χρόνια δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο Nature Medicine συμμετείχαν περισσότερο από 100.000 γυναίκε και άνδρες ηλικίας 39-69 ετών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 9.771 συμμετέχοντες – 9,3% του πληθυσμού της μελέτης – γερνούσαν υγιεινά επειδή ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.
Οι επικεφαλής της εν λόγω μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία είχαν είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 70 έτη και 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 75 έτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια και υγιή λίπη και χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά και αλάτι. Η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων και διαιτητικών ποτών, συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Η Marta Guasch-Ferré, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επίκουρη αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Harvard Chan School σχολιάζοντας την μελέτη αναφέρει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, με μέτρια συμπερίληψη υγιεινών ζωικών τροφών, μπορούν να προωθήσουν τη συνολική υγιή γήρανση και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μελλοντικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών».