Συγκεκριμένα και οργανωμένα φαίνεται ότι είναι τα βήματα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, σύμφωνα με την με δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε εκδήλωση σε συνεργασία με το Πνευμονολογικό Τμήμα του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.
Μια παγκόσμια υγειονομική κρίση
Ο Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Αντιφυματικό Τμήμα-Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», τόνισε ότι η φυματίωση είναι μια διαρκή παγκόσμια υγειονομική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην ίδια εκδήλωση ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Β’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», εξήγησε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ισχυρότερη δέσμευση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό της κοινωνικής ανισότητας στη διάθεση των φαρμάκων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ.
είναι η μείωση της φυματίωσης κατά 90% έως το 2035.
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του Π.Ο.Υ.
Ο Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Αντιφυματικό Τμήμα-Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», εξηγεί ότι για την επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητο να υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών, ισχυρότερη πολιτική βούληση, αυξημένη χρηματοδότηση και ταχεία εφαρμογή καινοτόμων λύσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι : «Η καθολική, απρόσκοπτη πρόσβαση των πασχόντων από φυματίωση σε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Υγείας, παράλληλα με τη διαρκή διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων και σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο πρόληψης με επικέντρωση στις ευπαθείς ομάδες είναι προαπαιτούμενα για τον έλεγχο της φυματίωσης στη χώρα μας».
Πόσο μειώνεται η συμμετοχή των ασθενών στη συνταγογράφηση
Προς την παραπάνω κατεύθυνση, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η συμμετοχή των ασθενών με ενεργό φυματίωση στη συνταγογράφηση των αντιφυματικών φαρμάκων μειώνεται από 10% σε 0%.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία, εξαλείφοντας το οικονομικό κόστος και διευκολύνοντας την ολοκλήρωση της αγωγής.
Επιπλέον, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επιδιώκει την εφαρμογή θεραπευτικού πρωτοκόλλου για τη συνταγογράφηση των αντιφυματικών φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση τους και να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.
Μητρώο ασθενών με ενεργό φυματίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα δημιουργήσει ένα μητρώο ασθενών με ενεργό φυματίωση, το οποίο θα επιτρέψει τη συλλογή πολύτιμων
επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πραγματική εικόνα της νόσου στη χώρα μας, καθώς και την έκβασή της. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για εξάλειψη της νόσου και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.