Health Today Magazine

Πότε η σκωληκοειδίτιδα είναι επικίνδυνη;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού σωληνοειδούς οργάνου που βρίσκεται στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς. O Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου, MD(Res), FRCS, CCT(UK), Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Εντέρου και Πρωκτού στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αναφέρεται στην σκωληκοειδίτιδα και τους λόγους που είναι επικίνδυνη.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού σωληνοειδούς οργάνου που βρίσκεται στο σημείο όπου το λεπτό έντερο συναντά το παχύ έντερο. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή και εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά με έντονο πόνο στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς από ξένα σώματα, κόπρανα ή διόγκωση των λεμφοειδών ιστών, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, σε πιθανή ρήξη της σκωληκοειδούς.

Πως θα καταλάβω αν έχω σκωληκοείδιτιδα;
Η σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζει χαρακτηριστικά συμπτώματα, αν και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

  1. Πόνος στην κοιλιά: Αρχίζει συνήθως γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος είναι συχνά συνεχής και επιδεινώνεται με την κίνηση, τον βήχα ή την πίεση στην περιοχή.
  2. Ναυτία και έμετος: Εμφανίζονται σύντομα μετά την έναρξη του πόνου.
  3. Απώλεια όρεξης: Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας.
  4. Πυρετός: Συνήθως ήπιος, αλλά μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρχει λοίμωξη ή επιπλοκή.
  5. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια: Μερικές φορές συνοδεύεται από αέρια ή δυσφορία.

Γιατί η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι επικίνδυνη;

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει (ρήξη), απελευθερώνοντας μολυσμένο υλικό στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή της κοιλιακής κοιλότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη σε όλο το σώμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Επιπλέον, η ρήξη μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αποστημάτων, δηλαδή περιοχών συγκέντρωσης πύου που χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία και πιθανώς χειρουργική επέμβαση για να αποστραγγιστούν. Για αυτό το λόγο, η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Χρόνια σκωληκοειδίτιδα

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα είναι μια σπάνια μορφή σκωληκοειδίτιδας, στην οποία η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη, αλλά τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα και μπορεί να μην είναι τόσο οξεία όσο στην οξεία σκωληκοειδίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και να εμφανίζεται περιοδικά, συνήθως στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς, και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, δυσπεψία και αίσθημα κόπωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επίμονα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή).

Επιπλοκές της σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  1. Περιτονίτιδα: Ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και μόλυνση στην κοιλιακή κοιλότητα, απαιτώντας άμεση χειρουργική επέμβαση.
  2. Αποστήματα: Δημιουργία πύου γύρω από τη σκωληκοειδή, που απαιτεί αποστράγγιση.
  3. Σήψη: Μόλυνση που εξαπλώνεται στο αίμα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές και ακόμη και θάνατο.
  4. Εντερική απόφραξη: Στένωση ή απόφραξη του εντέρου, εμποδίζοντας τη φυσιολογική κίνηση των τροφών.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή). Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης:

●      Οξεία σκωληκοειδίτιδα: Χειρουργική επέμβαση μέσω λαπαροσκόπησης για γρήγορη ανάρρωση και αποφυγή επιπλοκών.

●      Σοβαρές περιπτώσεις (ρήξη ή αποστήματα): Απαιτούν περισσότερη προσοχή, με χορήγηση αντιβιοτικών και πιθανή αποστράγγιση αποστημάτων πριν την επέμβαση.

●      Μετά την επέμβαση: Η ανάρρωση από λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι ταχύτερη, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας είναι κρίσιμη για την αποφυγή επιπλοκών. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως έντονο πόνο στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς, ναυτία ή πυρετό, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον Δρ. Παναγιώτη Γεωργίου, για γρήγορη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email