Νέα έρευνα διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ του σπέρματος και της μακροζωϊας. Στην εν λόγω μελέτη στην οποία συμμετείχαν 78.000 άνδρες τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για 50 χρόνια διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με καλή κινητικότητα σπέρματος έζησαν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες με χαμηλή ποιότητα σπέρματος.
Πως ορίζεται η ποιότητα του σπέρματος
Σύμφωνα με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης Lærke Priskorn, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης – Rigshospitalet στη Δανία μια από τις παραμέτρους που σχετίζονται με την καλή ποιότητα σπέρματος είναι η κινητικότητα.
Ως κινητικότητα ορίζεται η ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά σωστά μέσω της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού για να φτάσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί το σπέρμα ενός άνδρα φυσιολογικό εάν περίπου το 42% του σπέρματος σε κάθε δείγμα εκσπερμάτωσης είναι ικανό να κολυμπήσει ως τον προορισμό του.
Ωστόσο, ένας αριθμός κινητικότητας μικρότερος από 5 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος σχετίζεται με σοβαρή περίπτωση ολιγοσπερμίας ή χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, η οποία συχνά οδηγεί σε ανδρική υπογονιμότητα.
Η κινητικότητα του σπέρματος δείκτης μακροζωίας
Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα της Δανικής έρευνας οι άνδρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα ισχυρού, ευκίνητου σπέρματος μπορεί να ζήσουν σχεδόν τρία χρόνια περισσότερο από εκείνους με χαμηλής κινητικότητας σπέρμα.
Για να μεταφραστεί αυτό σε ηλικίες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, ένας άνδρας με εξαιρετικά κακή κινητικότητα σπέρματος αναμένεται να ζήσει περίπου έως 77 χρόνια, ενώ ένας άνδρας με εξαιρετικά υψηλή κινητικότητα μπορεί να επιβιώσει έως και 80 χρόνια.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Δρ Michael Eisenberg, καθηγητής ουρολογίας και διευθυντής της ανδρικής αναπαραγωγικής ιατρικής και χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε: «Το γεγονός ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της μακροζωίας είναι ένα σημαντικό εύρημα».