Παρόλο που οι Ευρωπαίοι μέχρι το 1990 είχαν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2011 έως 2019 παρατηρήθηκε σε ορισμένες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωση που απειλεί την μέχρι πρότινος μακροζωία των κατοίκων.
Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε 10 χώρες της Ευρώπης ανάμεσα σε αυτές και στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε 10 χώρες της Ευρώπης ανάμεσα σε αυτές και στην Ελλάδα. Πρόκειται για χώρες που μέχρι πρότινος είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμιώς.
Οι χώρες στις οποίες σημειώθηκε μείωση εκτός από την Ελλάδα είναι η Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Φιλανδία.
Κύριος λόγος της μείωση του προσδόκιμου ζωής σε αυτές τις χώρες σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας Dr Nicholaw Steel είναι η αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων και η πανδημία COVID-19.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στο αυξημένο στρες και στην αύξηση καταχρήσεως όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
Παρά την μείωση στα χρόνια ζωής σε αυτές τις χώρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη μείωση κι ότι αλλαγές που αφορούν την καλύτερη πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να εξασφαλίσουν ότι οι χώρες αυτές θα επανέλθουν στο προηγούμενο υψηλό προσδόκιμο ζωής.
Ποιες χώρες παρέμειναν σταθερές
Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία, Δανία και Βέλγιο είναι οι χώρες που δεν επηρεάστηκαν σχετικά με το προσδόκιμο ζωής την ίδια περίοδο. Οι λόγοι που κάποιες χώρες της Ευρώπης παρέμειναν καλύτερα οχυρωμένες απέναντι στους παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με το καλύτερο σύστημα υγείας της κάθε χώρας και τις παραμέτρους που κρατούν χαμηλότερο το στρες στους πολίτες της.