Η αποχή από τη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός μωρού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σημαντικών προβλημάτων υγείας κατά την ενήλικο ζωή, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η μελέτη έδειξε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης στην πρώιμη ζωή -πιο συγκεκριμένα από τη σύλληψη του εμβρύου μέχρι και τα δυο πρώτα χρόνια ζωής- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2 κατά 35% και Υπέρτασης κατά 20% κατά την ενήλικο ζωή.
Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science και στην οποία συμμετείχαν 60.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1951 και 1956, έδειξε επίσης μείωση κατά 30% στον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των μωρών που στερήθηκαν την ζάχαρη τις 1000 πρώτες μέρες ζωής.
Η μελέτη έδειξε πάντως ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική – με το ένα τρίτο των πλεονεκτημάτων μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη να επηρεάζει θετικά την υγεία του εμβρύου όσο ήταν ακόμα στη μήτρα.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία παρατηρήθηκαν όταν η χορήγηση ζάχαρης κάλυψε τόσο την περίοδο στη μήτρα όσο και όταν τα μωρά απογαλακτίστηκαν ξεκινώντας την κατανάλωση στερεών τροφών.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Tadeja Gracner επισημαίνει ότι η πρώιμη έκθεση στη ζάχαρη φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στα τρόφιμα αργότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής καθώς μια διατροφή της εγκύου με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών μετά τη γέννηση.
Τι άλλο έδειξε η έρευνα σχετικά με τον εθισμό στη ζάχαρη
Οι επικεφαλής της έρευνας πιστεύουν ακόμα ότι η διατροφή τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την τη δημιουργία ενός «γλυκού δοντιού» δηλαδή την επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης και τον εθισμό στην ζάχαρη που διαρκεί όλη τη ζωή.
Εξηγούν ότι είναι πιθανό η κατανάλωση ζάχαρης ακόμα κι όταν είναι πολύ μικρή στην αρχή της ζωής δημιουργεί μια δια βίου προτίμηση για τα γλυκά τρόφιμα. Επιπλέον μελέτες επιβεβαιώνουν ότι – ενώ στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει η γλυκιά γεύση – η σημαντική έκθεση σε ζάχαρη στην πρώιμη ζωή μπορεί να ενισχύσει αυτή την προτίμηση.
Τι συστήνουν οι διατροφολόγοι στους γονείς
Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η αποφυγή της ζάχαρης δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς βρίσκεται παντού ακόμη και στις βρεφικές και νηπιακές τροφές. Για αυτό συνιστούν στους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους από νωρίς λιγότερα γλυκά λαχανικά – όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι – για να τα βοηθήσουν να συνηθίσουν την ποικιλία γεύσεων.