Health Today Magazine

Πόσο ψηλότεροι είναι οι άνδρες σήμερα σε σχέση με το παρελθόν και τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους

Το  ύψος και το βάρος των ανθρώπων έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα χάρη στην καλύτερη υγεία και διατροφή  αλλά αυτή η αλλαγή δεν διαπιστώνεται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών, δείχνει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν στοιχεία που δόθηκαν το 2003 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με το ύψος και το βάρος περισσότερων από 100.000 ανθρώπων σε 69 χώρες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έχουν γίνει ψηλότεροι και βαρύτεροι σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές αναλύοντας τα ύψη 49.180 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 23 και 26 ετών από διάφορες μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1905 και 1958, διαπίστωσαν ότι το μέσο ύψος των γυναικών αυξήθηκε κατά 0,25 εκατοστά κάθε πέντε χρόνια, ενώ αυτό των ανδρών αυξήθηκε κατά 0,69 εκατοστά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έχουν γίνει ψηλότεροι και βαρύτεροι σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.Διαπιστώθηκε επίσης ότι  η μέση αύξηση βάρους ήταν 2,70 κιλά για τις γυναίκες και 6,48 κιλά για τους άνδρες.

Η τάση επιβεβαιώθηκε επίσης από την αξιολόγηση στοιχείων από τον δείκτη Gini της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος μετρά τα εθνικά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας, για 58 χώρες μεταξύ 2000 και 2006. Με βάση αυτή την αξιολόγηση η υψηλότερη ανισότητα συσχετίστηκε με μειώσεις ύψους και βάρους.

Πιο συγκεκριμένα κάθε αύξηση μονάδας στο Gini συσχετίστηκε με μέση μείωση ύψους περίπου 0,14 εκατοστών στις γυναίκες και 0,31 εκατοστά στους άνδρες και μέση μείωση βάρους περίπου 0,13 κιλών για τις γυναίκες και 0,39 κιλών για τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Παρόλο που ένα γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στις πιο ανεπτυγμένες χώρες άνδρες και γυναίκες είναι γενικά ψηλότεροι, ο επικεφαλής της μελέτης Lewis Halsey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton που ηγείται του Εργαστηρίου Συμπεριφοράς και Ενέργειας του Πανεπιστημίου Roehampton στο Λονδίνο πιστεύει ότι αυτό δεν ισχύει.

Τι κρύβεται πίσω από τη διαφορά;

Η Halsey υποψιάζεται ότι για τη διαφορά στο ρυθμό με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες γίνονται ψηλότεροι στηρίζεται στην επιλογή σεξουαλικού συντρόφου.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι οι ψηλότεροι και βαρύτεροι άνδρες τείνουν να θεωρούνται ισχυρότεροι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ως εκ τούτου είναι πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις γυναίκες με τις οποίες αποκτούν απογόνους στους οποίους κληροδοτούν τα ψηλά γονίδιά τους.

Αντίθετα  το ύψος των γυναικών δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικό. Έτσι, για να το θέσουμε απλά, οι άνδρες δεν τείνουν να προτιμούν μόνο τις ψηλές γυναίκες σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας ενώ ο κανόνας της υπεροχή του ψηλότερου αρσενικού που ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες της Δύσης δεν φαίνεται. να ισχύει για τις γυναίκες.

Γιατί οι ψηλοί άνδρες δεν είναι τελικά και τόσο δυνατοί;

Μία άλλη παράμετρος που μελέτησα οι επικεφαλής της έρευνας ήταν αυτός της συσχέτισης της συνολικής υγείας σε σχέση με το μέγεθος των ανθρώπων καθώς διαπιστώθηκε ότι οι πιο ψηλοί και με πιο αυξημένο βάρος άνδρες έχουν πιο ευαίσθητη υγεία.

Οι επικεφαλής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους ψηλούς άνδρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι οι βιοδείκτες για την παρακολούθηση των πληθυσμιακών αλλαγών στην υγεία.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email