Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί την συχνότερη πάθηση του ώμου που ως επί το πλείστον απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Ο Δρ. Ανδρέας Λεωνίδου, MSc, PhD, FRCS (Tr&Orth) και Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι, αναφέρεται στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα και εξηγεί τα αίτια και τη θεραπεία της.
Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες. Αυτές οι εναποθέσεις ασβεστίου μπορεί να συσσωρεύονται σε μία περιοχή ή να εμφανίζονται σε περισσότερες από μία θέσεις. Εάν οι εναποθέσεις μεγαλώσουν ή ερεθιστούν, μπορεί να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα, όπως πόνο και δυσκαμψία.
Οι κύριοι παράγοντες που πιστεύεται που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της πάθησης είναι:
- Εκφυλιστικές αλλοιώσεις
- Μειωμένη αιμάτωση
- Φλεγμονή
- Ορμονικοί και μεταβολικοί παράγοντες
- Μηχανική καταπόνηση
Ποιον επηρεάζει η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα επηρεάζει κυρίως ενήλικες μέσης ηλικίας, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών. Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης είναι:
- Φύλο: Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, πιθανώς λόγω ορμονικών παραγόντων.
- Επαγγέλματα και δραστηριότητες: Άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή καταπονούν τους ώμους τους λόγω επαγγέλματος είναι πιο επιρρεπή.
- Μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές: Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδοπάθεια ή άλλες ορμονικές διαταραχές σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης.
- Προηγούμενοι τραυματισμοί: Άτομα με ιστορικό τραυματισμών ή φλεγμονών στους τένοντες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση.
Ποια είναι τα στάδια της ασβαστοποιού τενοντίτιδας;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εξελίσσεται σε τρία στάδια:
- Στάδιο σχηματισμού: Δυσλειτουργία των τενόντων προετοιμάζει την εναπόθεση ασβεστίου, συνήθως χωρίς συμπτώματα.
- Στάδιο ασβεστοποίησης: Εναποτίθενται κρύσταλλοι ασβεστίου, με ήπιο ή καθόλου πόνο.
- Στάδιο απορρόφησης: Το σώμα απορροφά το ασβέστιο μέσω φλεγμονής, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκαμψία, πριν η άρθρωση επανέλθει.
Συμπτώματα ασβεστοποιούς τενοντίτιδας
Τα κύρια συμπτώματα της ασβεστοποιούς τενοντίτιδας περιλαμβάνουν:
- Πόνος στον ώμο ή σε άλλη προσβεβλημένη άρθρωση. Μπορεί να είναι ήπιος και σταδιακός ή οξύς και έντονος, ειδικά στο στάδιο απορρόφησης.
-
- Δυσκαμψία: Περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που απαιτούν ανύψωση ή περιστροφή του βραχίονα.
- Οίδημα: Πιθανή διόγκωση και ευαισθησία στην περιοχή λόγω φλεγμονής.
- Νυχτερινός πόνος: Συχνός, προκαλώντας δυσκολία στον ύπνο.
- Αδυναμία: Ελάττωση της μυϊκής δύναμης, κυρίως στον επηρεασμένο ώμο.
Ποια είναι η θεραπεία για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα;
Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά. Οι ενέσεις στεροειδών, η φυσικοθεραπεία και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποτελούν τις πιο συχνές συντηρητικές θεραπείες.
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Εκτελείται με τη χρήση αρθροσκοπίου, ενός λεπτού εργαλείου με κάμερα, που εισάγεται μέσω μικρών τομών στο δέρμα.
Πότε η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση και τα συμπτώματα επιμένουν, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Συγκεκριμένα, χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
- Επίμονος πόνος που δεν υποχωρεί ακόμα και με αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Σοβαρό κινητικό περιορισμό: Όταν η κινητικότητα του ώμου έχει μειωθεί δραματικά, καθιστώντας δύσκολες ακόμη και τις καθημερινές δραστηριότητες
- Μεγάλη συσσώρευση ασβεστίου
- Υποτροπιάζουσες κρίσεις: Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής και πόνου.
Η χειρουργική επέμβαση της αρθροσκόπησης ώμου είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει την ακριβή αφαίρεση των ασβεστώσεων, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, όπως η αποκατάσταση των τενόντων ή η βελτίωση του χώρου στον υπακρωμιακό χώρο. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι ταχεία, με στόχο την πλήρη επαναφορά της λειτουργικότητας του ώμου.
Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
- Μικρές τομές, που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Γρηγορότερη αποκατάσταση σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική.
Αποκατάσταση
- Περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης.
- Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μήνες, ανάλογα με τη φύση της βλάβης.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση που προκαλείται από τη συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες, κυρίως του ώμου, επηρεάζοντας την καθημερινή κίνηση και ποιότητα ζωής. Αν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, δυσκαμψία ή περιορισμένη κίνηση στον ώμο, μην αγνοείτε τα συμπτώματα. Επισκεφθείτε άμεσα τον Δρ. Ανδρέα Λεωνίδου για διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, ώστε να αποκαταστήσετε τη λειτουργικότητά της άρθρωσης σας.