Το Ινστιτούτο Κλινικής & Επεμβατικής Γαστρεντερολογίας
Γράφει ο Ανδρέας Ν. Καψωριτάκης
Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής επιστημονικής εταιρίας με την ονομασία «Ινστιτούτο Κλινικής & Επεμβατικής Γαστρεντερολογίας» με σκοπό τη προαγωγή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.
Έτσι άρχισε το ταξίδι στα ενδότερα της ιατρικής τέχνης, με σκέψεις, επιλογές, έρευνα στο διαδίκτυο και συνθέσεις, που ελπίζω ότι έχει πετύχει έως τώρα σημαντικά αποτελέσματα. Μετά την ίδρυση του Ινστιτούτου ξεκινήσαμε τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων με στόχο τη γεφύρωση της σχέσης της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ κυρίως με τους συναδέρφους Γαστρεντερολόγους της Θεσσαλίας αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως Παθολόγους, Χειρουργούς, Ογκολόγους, Διατροφολόγους κτλ.
Στη θεματολογία των τριών έως τώρα επιστημονικών ημερίδων που διοργανώθηκαν, έχουν συμπεριληφθεί καινοτομίες και επίκαιρες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της Γαστρεντερολογίας. Έχουν παρουσιαστεί νεότερα δεδομένα όσον αφορά στη παθογένεια των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος, όπως επίσης οι πρόοδοι στις διαγνωστικές τεχνικές και οι εξελίξεις στη φαρμακευτική, ενδοσκοπική και χειρουργική θεραπεία τους.
Η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τη φροντίδα των ασθενών στις ημέρες μας, κατέστησε αναγκαία τη διεπιστημονική συγκρότηση του σώματος των ομιλητών και έτσι συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα λειτουργών υγείας. Οι ομιλητές και οι πρόεδροι των ημερίδων ήσαν καταξιωμένοι, διακεκριμένοι και έμπειροι συνάδελφοι. Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία σε ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής μας να πραγματοποιήσουν ομιλίες για διάφορα νοσήματα που καθημερινά απασχολούν τους γαστρεντερολόγους της περιοχής μας. Από όλους τους συμμετέχοντες λάβαμε θετικά σχόλια για τη ποιότητα των ομιλιών και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων, γεγονός που ενισχύει τη αξία αυτών των επιστημονικών συναντήσεων και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στο μέλλον.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών, φοιτητών, νοσηλευτών και διατροφολόγων αναδεικνύει το ενδιαφέρον και την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση στις νεώτερες εξελίξεις της γαστρεντερολογίας. Καταδεικνύει την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων αλλά και των άλλων λειτουργών υγείας και την ενίσχυση της εφαρμογής ερευνητικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη καλύτερη μελλοντικά φροντίδα των ασθενών.
Ανασκοπώντας τα προγράμματα των ημερίδων, πιστεύω πως στις περισσότερες περιπτώσεις μείναμε πιστοί στο στόχο να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και οι καινοτομίες που εφαρμόζονται ή πρόκειται να ενσωματωθούν στην άσκηση της ειδικότητάς μας.
Παρουσιάστηκαν με έμφαση νέες θεραπείες, σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας για τη καλύτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας με σκοπό το όφελος των ασθενών. Πολλοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις που θα μπορούν να εφαρμόσουν στη καθημερινή ιατρική πρακτική.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων, το ιατρικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ., την άοκνη κυρία Λένα Λιάγκουρα για την άψογη προετοιμασία και γραμματειακή υποστήριξη των ημερίδων καθώς και τις εταιρίες χορηγούς που πρόθυμα υποστήριξαν τις επιστημονικές εκδηλώσεις μας.
https://www.bostonscientific.com/…/gastroenterology.
*O κ. Ανδρέας Ν. Καψωριτάκης είναι Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ., Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο», Διαχειριστής του «Ινστιτούτου Κλινικής & Επεμβατικής Γαστρεντερολογίας.