Γράφει η Μαρία Πλάδα*
Οι διατροφικές Τάσεις που αναπτύσσονται μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής των χρηστών και ιδιαίτερα των νέων ηλικιακά ατόμων. Η επιρροή που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα είναι εξαιρετικά ισχυρή και σταδιακά δείχνει να οδηγεί σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και επιλογών.
Με τις νέες Τάσεις, παρατηρείται αύξηση δημοτικότητας της χορτοφαγικής και της βίγκαν διατροφής κυρίως λόγω της προώθησης τους από influencers, ψευδο- διατροφολόγους και σεφ.
Το μαγειρευτό φαγητό, το ταπεράκι της Μαμάς και η κλασική Μεσογειακή Διατροφή δείχνουν να αποτελούν δεύτερη επιλογή για τους νέους, καθώς άλλα γεύματα γρήγορα φτιαγμένα σε ένα μπλέντερ, με υλικά που προωθούνται ως superfoods” (όπως αβοκάντο, σπόροι chia, μούρα acai, matcha, spirulina κ.ά.) και άγνωστα υλικά όπως Ασιατικά, σάλτσα σόγιας, ωμό ψάρι, φύκια, Έλαια φυτικής προέλευσης (σησαμέλαιο, λάδι Καρύδας κ.α), έχουν αντικαταστήσει πολύτιμα συστατικά όπως το ελαιόλαδο.
Επίσης, φυτικά ρόφημα Καρπών που βαπτίζονται ως Γάλατα όπως γάλα βρώμης, γάλα Καρύδας, γάλα αμυγδάλου κ.ά., διαφημίζονται ως υγιεινές επιλογές ενώ δεν είναι, καθώς η περιεκτικότητά τους σε καρπό, φτάνει περίπου το 4% και στην ουσία η θρεπτική αξία του προϊόντος είναι χαμηλή.
Σε άλλη περίπτωση η διαλειμματική νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η γρήγορη απώλεια βάρους και η ενίσχυση της μακροχρόνιας υγείας, αν και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Παρομοίως, η διατροφή χωρίς γλουτένη, αρχικά δημοφιλής σε άτομα με κοιλιοκάκη, έχει γίνει μόδα και για άτομα χωρίς ιατρική ανάγκη για την αποφυγή της γλουτένης. Πολλοί θεωρούν ότι τους βοηθά στην απώλεια βάρους χωρίς βέβαια να υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που να το αποδεικνύουν.
Επιρροές από τα ΚΜΔ με πολυάριθμες διατροφικές διαφημίσεις οδηγούν σε παγίδες για την υγεία του καταναλωτή.
Πόσο επιστημονικά ασφαλής μπορεί να είναι η υιοθέτηση ενός προγράμματος διατροφής που απλά ένας μη ειδικός προτείνει στο διαδίκτυο ως τη λύση και ειδικότερα, όταν η διατροφή συνοδεύεται και από συστάσεις για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία του ατόμου. Πολλοί αγνοούν πως η υπερκατανάλωση στη δοσολογία συμπληρωμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικότητα, καθώς επίσης ορισμένα συμπληρώματα σε συνδυασμό με φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειές και να βλάψουν το άτομο.
Όλα τα παραπάνω έχουν αλλάξει σταδιακά τις διατροφικές συνήθειες των νέων καθώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη διατροφή και την υγεία.
Η συνειδητή ή ασυνείδητη απομάκρυνση των νέων από το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους, κάτι που πιθανόν θα φανεί στο μέλλον καθώς η Μεσογειακή Διατροφή είναι Παγκοσμίως γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιοαγγειακή υγεία, την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την ενίσχυση της μακροχρόνιας ευημερίας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κριτική σκέψη και να συμβουλευόμαστε επαγγελματίες Διαιτολόγους πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε νέα διατροφική Τάση.
*Η κα Μαρία Πλάδα είναι Κλινική Διαιτολόγος του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Αθλητική Διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Metropolitan του Λονδίνου και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας