Health Today Magazine

Νέα εποχή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Πώς με τη διάθεση της Τιρζεπατίδης στη χώρα μας, οι θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλάζουν.

Συνέντευξη Φλώρα Κασσαβέτη

Όσοι αγωνίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να χάσουν βάρος, εξαιτίας παραγόντων εντελώς εκτός του ελέγχου τους ή μπορεί να παγιδεύονται σε έναν αέναο κύκλο απώλειας και ανάκτησης βάρους. Μπορεί ακόμη να βιώνουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, λιγότερη παραγωγικότητα στην εργασία και μεγαλύτερο ιατρικό κόστος.

Μια νέα θεραπευτική επιλογή φέρνει την ελπίδα για την αντιμετώπιση  και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία δύο  παθήσεων του Διαβήτη Τύπου 2 και της Παχυσαρκίας, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν χαρακτηριστικά επιδημίας.

Η δραστική ουσία Τιρζεπατίδη είναι ένα μόριο με διπλή δράση που χορηγείται ως ένεση μία φορά την εβδομάδα και λειτουργεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα μειώνει την όρεξη και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα το άτομο που ακολουθεί την θεραπεία να μην πεινάει και να τρώει λιγότερο. Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης  λίπους.

Για το νέο φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly μιλήσαμε με την Αικατερίνη Μπαρμπαγιάννη, Ειδική Παθολόγο Διαβητολόγο, με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλο και περισσότερο ακούμε ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και όχι αισθητικό πρόβλημα;

Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα lifestyle. Είναι μία χρόνια νόσος, πολυπαραγοντικής προέλευσης. Πλέον γνωρίζουμε ότι παράγοντες βιολογικοί, γενετικοί, ιατρικοί, συμπεριφορικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί μπορεί να είναι η αιτία.

Τι συνεπάγεται το γεγονός ότι η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως νόσος;  

Όπως πολλές χρόνιες ασθένειες, η παχυσαρκία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άτομο που ζει με αυτήν και στους ανθρώπους γύρω του. Η ζωή με την παχυσαρκία μπορεί να συνοδεύεται από σωματικούς περιορισμούς, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και πλέον γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χρόνιες νόσους, απαιτείται ολοκληρωμένη φροντίδα προς τα άτομα με παχυσαρκία καθώς και θεραπευτικές λύσεις.

Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για το νέο φάρμακο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ένα νέο φάρμακο για την παχυσαρκία πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών, για να βοηθήσουν ουσιαστικά τα άτομα με παχυσαρκία, να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους και να αποφύγουν τις πολλές επιπλοκές που αυτή συνεπάγεται, να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Πρόκειται για την δραστική ουσία Τιρζεπατίδη που είναι ένα μόριο με διπλή δράση που χορηγείται ως ένεση μία φορά την εβδομάδα και λειτουργεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η νέα θεραπευτική επιλογή αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία δύο  παθήσεων  του Διαβήτη Τύπου 2 και της Παχυσαρκίας, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν χαρακτηριστικά επιδημίας.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Το GLP-1 και το GIP είναι φυσικές ορμόνες που παράγονται ως απόκριση στην κατανάλωση τροφής. Όταν καταναλώνεται φαγητό, το GLP-1 και το GIP απελευθερώνονται, αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και οδηγώντας στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, και οι δυο ορμόνες δρουν σε κέντρα ρύθμισης της όρεξης στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη μείωση θερμιδικής πρόσληψης. Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι το GIP μπορεί να έχει δράση και στο λιπώδη ιστό, συμμετέχοντας στο φυσιολογικό μεταβολισμό, μειώνοντας τα λιπίδια του αίματος και εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους σε θέσεις μη φυσιολογικές. Το συγκεκριμένο φάρμακο στοχεύει τόσο τον υποδοχέα GLP-1 όσο και τον υποδοχέα GIP. Μάλιστα, είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα αγωνιστής GIP και GLP-1 υποδοχέων και αποτελεί το πρώτο φάρμακο μιας νέας θεραπευτικής κατηγορίας, τόσο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και για τη διαχείριση του βάρους. Τα αποτελέσματα, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα για το μόριο κατά τα τελευταία χρόνια, ήταν εντυπωσιακά, τόσο για το διαβήτη, όσο και για την παχυσαρκία.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα το άτομο που ακολουθεί την θεραπεία να μην πεινάει και να τρώει λιγότερο. Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα νιώθει χορτάτο τρώγοντας λιγότερο. Ως εκ τούτου η μείωση στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οδηγεί σε απώλεια βάρους. Φαίνεται επίσης να έχει θετικές επιδράσεις και να μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα λίπους στα σπλάχνα και σε θέσεις του σώματος όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται φυσιολογικά. Αυτό το λεγόμενο «έκτοπο» λίπος σχετίζεται με τις επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Τα φάρμακα νέας γενιάς αγγίζουν στόχους απώλειας βάρους που προσεγγίζουν αυτούς των βαριατρικών επεμβάσεων.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με την επιλογή βαριατρικών επεμβάσεων;

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές προσαρμογές σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 7% στην απώλεια βάρους, τα  εγκεκριμένα κατά της παχυσαρκίας φάρμακα μέχρι  15% και οι βαριατρικές επεμβάσεις γύρω στο 30%.  Τα φάρμακα νέας γενιάς, όπως η τιρζεπατίδη, αγγίζουν στόχους απώλειας βάρους που προσεγγίζουν αυτούς των βαριατρικών επεμβάσεων.

Yπενθυμίστε μας πόσα είναι τα άτομα με παχυσαρκία στην Ελλάδα;

1 στους 3 Έλληνες.

 

 

 

 

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email