Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Λάρισα έχει κάνει άλματα στην παροχή δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η πόλη όπου έλαμψε ο Ιπποκράτης, αρχίζει να καταγράφεται στον ιατρικό χάρτη ως ένα νέο σημείο αναφοράς και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς σε μία σύγχρονη Ιατρούπολη, με παγκόσμια ιατρικά συνέδρια και μεγάλες επενδύσεις στην υγεία. Η συγκέντρωση αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια την υγεία, εδραίωσαν τη Λάρισα σαν μια από τις μητροπόλεις της ιατρικής επιστήμης.
Η ανάπτυξη της Λάρισας στον ιατρικό τομέα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που έχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εξακολουθεί να είναι το άρμα της εξέλιξης. Το παλαιότερο νοσοκομείο της πόλης, το ιστορικό Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με τις βασικές του υπηρεσίες, αποτελεί επίσης σημαντικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών, εξυπηρετώντας καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών. Διαθέτει αρκετές κλινικές και τμήματα με κορυφαία την ΜΕΘ. Παράλληλα, λειτουργούν δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο μέσα στην πόλη (Κέντρο Υγείας και 4 ΤΟΜΥ) όσο και στην ευρύτερη περιοχή (έξι Κέντρα Υγείας με δίκτυο Περιφερειακών Ιατρείων) προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σταθερά ο ιδιωτικός τομέας υγείας που μετρά πλέον αρκετές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Λειτουργούν σύγχρονες μεγάλες και μικρές ιδιωτικές κλινικές και πληθώρα ιατρείων και εργαστηρίων από επιστήμονες με περγαμηνές. Τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης κρατούν τα σκήπτρα σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των τελευταίων ιδιωτικών επενδύσεων είναι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στην ρομποτική χειρουργική, και ειδικότερα στην απόκτηση του συστήματος Versius® που παρέχει τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ανάλυσης και επιτρέπει στους χειρουργούς να λειτουργούν με ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την εκτέλεση περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Μετά από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Σουηδία το Versius® ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών και στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. Υψηλό είναι επίσης το έργο στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου. Προσφέρονται πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Έλληνες και αλλοδαπούς αποφοίτους και τα μεταπτυχιακά στην Ιατρική είναι από τα πιο περιζήτητα. Πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η πρόσφατη έγκριση λειτουργίας αγγλόφωνου τμήματος της Ιατρικής Σχολής για αλλοδαπούς, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα εκπαιδεύει 250-400 φοιτητές και θα αλλάξει την κουλτούρα της πόλης. Εκτός του ότι πρόκειται για την καλύτερη διαφήμιση της Ιατρικής Σχολής, θα αποδειχτεί εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση πιο απαιτητικών φοιτητών.
Σίγουρα θα πρέπει να προσθέσουμε τους δύο μεγάλους συνεταιρισμούς των φαρμακοποιών Σ.ο.Φ.ΛΑ και ΠΡΟΣΥΦΛΑ, με τα 300 και πλέον φαρμακεία της πόλης, και να σταθούμε στην πρόσφατη απόφασή τους για συμπόρευση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα ενδυνάμωσης των δύο συνεταιρισμών. Το νέο εταιρικό σχήμα θα οδηγήσει σε βελτίωση των λειτουργιών τους και θα δημιουργήσει μια εμπορική εξωστρέφεια πέρα από τον κεντρικό ιστό της πόλης.
Δεν θα πρέπει φυσικά να παραλείψουμε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, την επένδυση των 20 εκατ. ευρώ της Curity Pharma στην καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, σε εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 67.000 τ.μ. Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει πάνω από 60 θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών, μόνο στην πρώτη φάση του έργου. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή οκτώ προϊόντων για διάθεσή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια διεθνή επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική.
Η Λάρισα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωτοστατήσει ιατρικά στη χώρα. Η πόλη του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη δημιουργεί σήμερα νέες ευκαιρίες για δεκάδες επιστήμονες στο χώρο της υγείας. Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, «το σύστημα υγείας όπως λειτουργεί της περιοχή μας, μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του νέου συστήματος υγείας στη χώρα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει την συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα σε όλα τα επίπεδα».