Health Today Magazine

Μαίρη Καραγεώργου: Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα

Η Novo Nordisk δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα, χορηγώντας ινσουλινοθεραπεία στους πρώτους ασθενείς. Με αυτό τον τρόπο, εκκίνησε έναν ενάρετο κύκλο δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα ζωή σε εκατομμύρια ασθενείς.

Η Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της
Νοvo Nordisk μιλά μαζί μας για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες που εντοπίζει για την
βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Φλώρα Κασσαβέτη

Κυρία Καραγεώργου, από πότε έχει παρουσία η Novo Nordisk στη χώρα μας;

Η Novo Nordisk έχει μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα, από το 1979. Κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, αυξάνοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της και επενδύοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, στη θεραπεία της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών.

Στον πυρήνα της παρουσίας μας στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι η στρατηγική μας για το περιβάλλον και την αειφορία. Είμαστε ήδη στη διαδικασία αντικατάστασης του εταιρικού στόλου με ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, επενδύουμε συνεχώς στο μετασχηματισμό των κτιριακών υποδομών μας, ενώ ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους συνεργάτες μας ώστε να γίνεται χρήση των βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε όλα τα στάδια της λειτουργίας μας, για τους ασθενείς, τους φροντιστές, τους συνεργάτες, τους ανθρώπους μας.

Ποια είναι η συμμετοχή της Novo στις κλινικές μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η Novo Nordisk δραστηριοποιείται στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, απασχολώντας τουλάχιστον 25 επιστήμονες, σε 25 προγράμματα κλινικών μελετών. Η συνολική μας επένδυση στον τομέα αυτόν έφτασε τα 15,4 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2018-2022. Ο αριθμός των ασθενών φθάνει τους 1.350, με ότι αυτό συνεπάγεται την πρόσβαση των εγχώριων ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες, αλλά και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Ποια βασικά προβλήματα εντοπίζετε στον τομέα της Υγείας;

Ένα σημαντικό θέμα είναι η μειωμένη δημόσια χρηματοδότηση και τα μειωμένα αντανακλαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν και λιμνάζουν. Υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν λύσεις για τη διαχείριση ζητημάτων, όπως η υποχρηματοδότηση των νέων και καινοτόμων θεραπειών.

Ειδικά σε κατηγορίες όπως ο διαβήτης. Όταν στη χώρα μας έχουμε ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς, χρειάζεται μια νέα στρατηγική σκέψη που θα συνοδεύεται από την συστηματική χρηματοδότηση των νέων καινοτόμων θεραπειών που αποδεδειγμένα έχουν πολλαπλάσια οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ώστε σε συνάρτηση με τις καινοτόμες θεραπείες να μειώσουμε τη θνησιμότητα, να αποτρέψουμε νοσηλείες και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες για τη βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα;

Μέσα από την μακροχρόνια παρουσία της Novo Nordisk στην αντιμετώπιση και διαχείριση χρόνιων
νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, έχουμε αναπτύξει μια βαθιά γνώση σχετικά με το κόστος που επιφέρουν στους ασθενείς, στην ποιότητα ζωής τους, και κατ’ επέκταση στον αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Προσθέτοντας σε αυτή την εικόνα, το διαχρονικό επιπολασμό των χρόνιων νοσημάτων, θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά.

Ως προτεραιότητα θέτουμε την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων όπως για παράδειγμα του διαβήτη. Χρειάζεται ολιστική διαχείριση και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών υγείας, που να εξασφαλίζει ομαλή πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα και τεχνολογίες.

Η χρηστή αντιμετώπιση του διαβήτη θα πρέπει να έχει ως στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου από κάθε πλευρά (ασθενείς, φροντιστές, επαγγελματίες Υγείας, ερευνητές, και άλλοι εταίροι) και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Εξασφαλίζοντας έναν υγιή βίο στους πολίτες, τους βοηθάμε να αποτελέσουν ενεργά μέλη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μια πρόβλεψη για το μέλλον της υγείας και του φαρμάκου στη χώρα μας;

Το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις που αγγίζουν ακόμα και την βιωσιμότητα του εγχώριου συστήματος υγείας. Η μονοδιάστατη δημοσιονομική προσέγγιση της υγείας στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με τις βαθιές στρεβλώσεις και ανισότητες που προκαλεί το σύνολο των επιστροφών -clawback και rebate- στην φαρμακευτική περίθαλψη, καθιστούν το μέλλον ανησυχητικό. Μια ανησυχία έχει να κάνει με την πρόσβαση των ασθενών σε σημαντικές νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και την αδυναμία δημιουργίας υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για το σύνολο του πληθυσμού.

Ο φαρμακευτικός κλάδος και οι ασθενείς δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Η ισότιμη κάλυψη όλων των ασθενών τα επόμενα χρόνια θα είναι πραγματικά πρόκληση που οι θεσμικοί φορείς στο χώρο της υγείας θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη και να λάβουν πρωτοβουλίες για την διασφάλισή της.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email